Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival Smoqua: sloboda u odnosu na višestruke opresije

11.10.2017.

12:59

Autor: Nina Deranja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi Regionalni festival queer i feminističke kulture Smoqua bit će održan u Rijeci od četvrtka 12. do subote 14. listopada, u organizaciji riječke Lezbijske udruge LORI. Tema festivala je Sloboda, propitivanje slobode u odnosu na višestruke opresije.

Smoqua je najavljena kao propitivanje slobode u odnosu na višestruke opresije: društvene, kulturne, institucionalne i individulane. Glavno pitanje je: jesmo li uistinu slobodni i slobodne biti ono što doista jesmo?

U četvrtak 12. listopada u 20 sati, u Križanićevoj 6a, bit će otvorena izložba Ane Hoffner "Iscrpljeno vrijeme: 'drag' u vremenima rata". Više o Festivalu provjerite na stranicama Udruge LORI, a detalje programa pronađite ovdje.

Kroz umjetnički izraz i aktivistički angažman, gosti i gošće Festivala bave se temom opresije prema ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama u fizičkom i mentalnom prostoru što je snažno prožet patrijarhatom, šovinizmom, mizoginijom, heteronormativnošću, homofobijom i transfobijom.

Festival je logičan nastavak dugogodišnjeg aktivizma Udruge Lori u području prava seksualnih i rodnih manjina te spaja umjetnost s aktivizmom. Predstavlja queer i feminističku perspektivu kroz queer i feminističke umjetnice i aktivistkinje, rekla je Daniela Almesberger iz Lori.

Almesberger je zapazila i da je upravo ova regija, podrazumijeva zemlje bivše Jugoslavije, prostor snažnog utjecaja patrijarhata i heteroseksizma, no istovremeno i sve vidljiviji prostor snažnog "pokreta otpora", pa će Festival poslužiti i kao platforma te mjesto umrežavanja i osnaživanja budućih zajedničkih umjetničko-aktivističkih projekata. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.