Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival u riječkom Riperaju: "Novo vrijeme za stare stvari"

22.11.2021.

12:58

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Komunalno društvo Čistoća će nizom aktivnosti obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada i na taj način pokušati, do četvrtka 25. studenoga, još malo podići svijest naših sugrađana o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom. Postanite dio festivala "Novo vrijeme za stare stvari".

Europski tjedan za smanjenje otpada  ove godine se obilježava od 20. do 28. Studenog, a glavna mu je tema kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu.

"Novo vrijeme za stare stvari" naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju, u pet različitih aktivnosti i tema namijenjenih svim dobnim skupinama, omogućiti razmjenu iskustva, vještina popravljanja te usvajanje praktičnih znanja ponovne uporabe i prenamjene starih stvari.

Riperaj, gradska radionica KD Čistoća je mjesto događanja u kojem je prvog festivalskog dana od 9 do 13 sati tema "Otpad ne stvaraj, stvari popravljaj!". 

Sudjelovanje na radionicama treba prijaviti na info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranicu Riperaja. Prijave se zaprimaju do popunjenja pojedine radionice, a sve se odvija uz epidemiološke mjere.

U utorak 23. Studenoga u 10 sati počet će interaktivna dječja predstava Udruge Mali grad s predstavom Eko patrola o pravilnom postupanju s otpadom i očuvanju našeg okoliša za polaznike programa Održivi razvoj DV Kvarner. U 17 sati održat će se radionica kućnog kompostiranja, a radionicu vodi Ivana Keller, inženjerka ekološke poljoprivrede, permakulturna dizajnerica i učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci.

Trećeg dana festivala u 17 sati u goste Riperaju dolazi pričaonica Gradske knjižnice Rijeka s edukativnom pričom i radionicom o ekologiji na kojoj sudjeluju najmlađi polaznici Vijeća mladih Benčić.

Posljednjeg festivalskog dana u 17 sati bit će održana radionica "Vrećicu speglaj i novu torbu prošetaj!" na kojoj će mentorica Tanja Blašković, likovna pedagoginja, podučiti polaznike kako kreativno reciklirati plastične vrećice te ih prenamijeniti u unikatne torbe.

U Riperaju je bio i s Mirtom Stipeč iz Čistoće razgovarao Josip Krmpotić, poslušajte:

Festival u riječkom Riperaju: "Novo vrijeme za stare stvari", pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.