Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filipović: Bremen je grad koji treba biti uzor Rijeci

16.10.2021.

12:57

Autor: Anja Matić

Foto: Top world travelling

Foto: Top world travelling

Foto: - / -

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija prošli tjedan su u Bremenu sudjelovali na sastanku mreže Mladih Sveučilišta za Budućnost Europe – YUFE. U sklopu boravka posjetili su sjedište Lürssen grupe, a Filipović nije krio zadovoljstvo Bremenom.

Sastanak je okupio oko 60 sudionika, a cilj mu je učvrstiti veze između akademskog svijeta i šire gradske zajednice. Gradonačelnici i predstavnici sveučilišta razgovarali su o održivim gradovima te suradnji lokalne vlasti i akademske zajednice koje može pridonijeti strateškom pozicioniranju gradova, točnije učiniti ih privlačnijima i konkurentnijima.

Filipović se oduševio gradom i rekao: "Definitivno je to grad bogate povijesti. Bremen se 90-ih godina transformirao iz industrijskog grada u grad novih tehnologija i znanja. Stoga Rijeka dosta ima mnogo toga za naučiti iz njihovog primjera".

Gradonačelnik i rektorica obišli su i njihovo brodogradilište, projektne urede te urede za istraživanje i razvoj koji se nalaze 20-tak kilometara od centra Bremena. ACI Gitone tvrtka je koju je osnovala njemačka brodograditeljska obitelj Lürssen, a upravo u Rijeci odlučili su graditi luku nautičkog turizma Porto Baroš. Investicija je to koja će Rijeci donijeti otvaranje novih radnih mjesta te utjecati na pozicioniranje grada u aspektu nautičkog turizma.

Lürssen je u Rijeci otvorio i svoj dizajnerski studio Lürssen dizajn center Kvarner koji je u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci pokrenuo osnivanje Maritime Innovation Cluster kao platforme za pripremu suradničkih projekata istraživanja i razvoja.

Na pitanje može li se Rijeka pozicionirati kao proizvodno središte industrije gradonačelnik je odgovorio da definitivno može uz puno rada i što više ulaganja. Više o sastanku, idejama za razvoj našeg grada i mreži Mladih YUFE telefonski je s nama iz Bremena razgovarao Marko Filipović. Poslušajte:

Filipovićevo javljanje iz Bremena, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.