Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filipović Riječanima poželio zdravlje i za 2022. najavio najveće gradilište u Hrvatskoj

30.12.2021.

14:59

Autor: Neva Funčić

Sandra Krpan, Marko Filipović i Goran Palčevski pred novinarima

Sandra Krpan, Marko Filipović i Goran Palčevski pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Rijeka je, nakon Pelješkog mosta, najveće gradilište u Hrvatskoj, rekao je na poslijednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Marko Filipović. Sa suradnicima, dogradonačelnicima Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim, za iduću je godinu najavio nove vrtiće, knjižnicu, autobuse, poslovnu zonu, POS-ove stanove i nova gradilišta.


Rijeka je zadržala vodeću poziciju u realizaciji europskih projekata u Hrvatskoj, pohvalio se u osvrtu na godinu što istječe riječki gradonačelnik Marko Filipović te za iduću godinu najavio da postajemo najveće gradilište u zemlji. 


Od 2017. do 2021. na području grada ostvaren je 141 europski projekt vrijedan 4,1 milijardu kuna. Najveći je upravo u realizaciji: izgradnja i obnova vodovoda i kanalizacije na području Rijeke i susjednih općina aglomeracije vrijedna 2,2 milijarde kuna. Nakon Pelješkog mosta, to je jedan od najvrijednijih hrvatskih projekata koji se financiraju iz europskih fondova, a radovi su počeli prije tjedan dana na zapadnom dijelu Rijeke i na Viškovu. Gradit će se 217 kilometara kanalizacije, 125 crpnih stanica te sto kilometara novog vodovoda. Po završetku će omogućiti priključak 92 posto objekta na komunalni sustav, rekao je Filipović i ponovno zamolio građane za strpljenje kada se radovi budu izvodili na frekventnim prometnicama.


Istaknuo je i da je s kineskim izvođačima potpisan ugovor o izgradnji novog pročišćivača voda, što će sačuvati kvalitetu riječke vode i mora. Ove je godine s nozozemsko-hrvatskim konzorcijem potpisan i koncesijski ugovor za opremanje i pedesetgodišnje korištenje kontejnerskog terminala na Zagrebačjkoj obali, u veljači iduće godine bit će probijen tunel Podmurvice, a u lipnju 2023. dovršeni radovi na cesti D 403, što će rasteretiti promet u zapadnom dijelu Rijeke. Filipović je za iduću godinu najavio i uvrštenje dogradnje čvorova Kozala i Rujevica u planove HAC-a.


U tijeku su pripreme za izgradnju nove marine u Potro Barošu, za koju Aci Gitone i Lurssen najavljuju da će biti najmodernija na Mediteranu. Do kraja 2022. bit će gotovo i 90 novih POS-ovih stanova na Martinkovcu, a grad priprema otkup zemljišta na Krnjevu gdje bi se gradilo još 40-ak stanova. Grad je napravio i pristupnu cestu novoj stambenoj zgradi na lokaciji bivše tvornice RIO, gdje se grade 273 stana, a investitor najavljuje još stanova u blizini. Filipović je izvijestio i da je otvoren natječaj za izradu plana uređenja područja Rujevice, gdje će se preseliti heliodrom i baza HGSS-a. 


Od 1. srpnja i otvorenja hotela Hilton Costabella udvosručeni su riječki hotelski kapaciteti. S prvom Michelinovom zvjezdicom podignuta je kvaliteta turističke ponude, a u planu je i izgradnja kongresnog centra.


Grad Rijeka ove je godine za potporu poduzetnicima izdvojio dva milijuna kuna, a idućih godina iznos će se povećati, najavio je Filipović. Izvijestio je da je objavljen natječaj za energanu, da se otvara poslovna zona Bodulovo, zona Hartere pripremljena je za poduzetnički inkubator, a u Autotroleju završen investicijski ciklus. Ove su godine kupljena 54 nova autobusa, a iduće godine stiže njih još 37. Rijeka je zadržala i titulu najtransparentnijeg grada, pomoću aplikacije Otvoreni proračun moguće je provjeriti svaku isplatu iz gradske ili kase nekog od 83 korisnika proračuna koji za iduću godinu iznosi milijardu i 227 milijuna kuna, s jedan posto manjim prirezom od prvog siječnja.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan rekla je da joj je prioritet bilo 330 malih Riječana neupisanih u vrtiće. Nove kapacitete otvorili su u vrtićima Potok, Vidrice, Kvarner, Veseljko, Radost i Mirta, gdje je upisano još 96 mališana. U 2022. otvorit će novi vrtić na Baredicama, a za Centar za odgoj pronaći novi prostor. Krpan je rekla i da pregovara s Učiteljskim fakultetom o otvaranju vrtića u Kampusu, gdje bi s djecom zaposlenika radili studenti na praksi, a ideja je i da se vrtići otvore u KBC-u i velikim tvrtkama. U suradnji s Talijanskom unijom novi će vrtić biti otvoren i na Krnjevu i to za dvije jasličke i tri vrtićke skupine, rekla je Krpan. U pripremi je dokumentacija za proširenje škola Fran Franković i Vežica, koja bi bila dograđena za potrebe buduće srednje umjetničke škole za balet i ples. Novost u riječkim školama bit će i besplatni higijenski ulošci za sve učenice od idućeg polugodišta, a projekt je vrijedan 165.805 kuna.


Polovicom 2022. očekuuje nas otvorenje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka, a i obnova sportskih igrališta na Mlaki i Belvederu, najavila je Krpan.


Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski je, uz sufinanciranje privatnih vrtića, najavio i sufinanciranje dadilja. Za djecu koja neće moći biti upisana u jaslice, raditelji će plaćati dadiljama 720 kuna, a ostatak do najviše 2.800 kuna će platiti grad. Izvijestio je i da je grad do sada uložio oko 50 milijuna kuna u pripremu terena, dozvola i cesta za novu bolnicu na Sušaku, a pred rješenjem je i imovinsko-pravna priprema za izgradnju rotora u Dukićevoj ulici. Rijeka će i u idućoj godini zadržati visoka izdvajanja za zdravstvo i socijalne programe, a najavljeno je i sufinanciranje opreme laboratorija novog studija farmacije.


Filipović, Krpan i Palčevski sugrađanima su u novoj godini zaželjeli puno osobne i poslovne sreće i uspjeha te, prije svega, zdravlja! Poslušajte:


Riječka INventura 2021. s najavom 2022.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.