Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film o školovanju Romkinja oduševio ičićansku publiku

27.08.2015.

12:15

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prepunoj ičićanskoj lučici sinoć je svečano otvoren 13. Liburnia Film Festival.

Otvorio ga je film "Razred", autorice Vesne Ćudić, koja je godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s "klasičnom" dilemom - udati se ili nastaviti školovanje. Odluka je kod Jovane i Vedrane prevagnula na školovanje u čemu ih je podupirao Jovica, a protagonisti su se obratili LFF-ovoj publici koja ih je pozdravila dugim pljeskom.

U konkurenciji za glavnu nagradu, a za nju se natječe četrnaest filmova koje gledamo od srijede do petka, nalazi se i film "Riba ribi grize rep" koji je osobno najavio redatelj Neven Hitrec. Publika je upoznala i Bojana iz pulskog kvarta Veruda, centralnog lika dokumentarca nagrađivanog redatelja Igora Brezinovića "Veruda – film o Bojanu". Večer je zatvorila hrvatska premijera filma "Mitch – dnevnik jednog shizofreničara" autora Damira Čučića i Mišela Skorića.

Glazbeni biljeg večeri svečanog otvorenja dali su Mr. Lee & Ivanesky, odnosno Ivanka Mazurkijević (autorica, vokal), Damir Martinović Mrle (autor, bas gitara, elektronika i zvučne manipulacije), Vlado Simčić Vava (gitara), Dražen Baljak (gitara), Ivan Bojčić Bin (bubnjevi), Ivan Valušek (sitar) i gost Boris Štok (vokal).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.