Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film svima: drugi festivalski dan uz mlade i talentirane redateljice

25.09.2021.

10:41

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Šesto izdanje filmskog festivala Film svima, kojeg organizira Filmaktiv u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, otvorio je vrata u četvrtak, a družili smo se uz odlične filmove i jučer u UGIN-om Filmskom vrtu.

Posebnosti ovogodišnjeg izdanja su projekcije rekordnog broja prevedenih i prilagođenih filmova, čak njih osam.

Drugi festivalski dan bio je rezerviran za mlade audiovizualne snage, a dan su otvorili filmovi triju talentiranih autorica koji su nastali 2020. u sklopu Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv — Sve kaj ti nikad ne budem rekla, Bele Bračko-Milešević, zatim Jedan petak popodne, Lucije Brkić Kad ostaneš bez daha, autorice Ana-Marije Ilić.

Svi okupljeni potom su s autoricama sudjelovali u ugodnom razgovoru, a potom je uslijedila projekcija filma U šumi, grobničko-riječke redateljice Sare Grgurić. Sarin film je na 30. Danima hrvatskog filma nagrađen nagradom Jelena Rajković za najboljeg redatelja/redateljicu u dobi do 30. godina te je prvi film o pandemiji COVIDA-19 u Hrvatskoj. Film je također nastao u 2020-oj u produkciji ADU i Antitalent.

Prilagodbu za slijepe potpisuje urednik za audiodeskripcije Antonio Toni Pavlović iz Centra za audiodeskripcije. Naratorica je Petra Težak, dramaturginja Sunčica Sodar, ton majstor Ivan Škunca te Antonio Pavlović kao urednik i redatelj. 

Danas festival zatvara filmski klasik Nikole TanhoferaH-8, nastao 1958. u produkciji Jadran filma koji je u 2020. dobio svoju digitalnu restauraciju, a 2021. prvu inkluzivnu verziju i to za gluhe i nagluhe kao i za slijepe i slabovidne, ističe voditeljica inkluzivnog programa Udruge Filmaktiv Maja Ogrizović. Poslušajte:

Film svima: H-8, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.