Hrvatski radio

Radio Rijeka

Finski dirigent Kalle Kuusava novi ravnatelj Opere HNK Zajca

22.10.2019.

16:07

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Kalle Kuusava (Foto: HNK Zajc)

Kalle Kuusava (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Dirigent Kalle Kuusava novi je ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Rođen u Finskoj prije 36 godina, Kuusava je dirigent opernog i simfonijskog repertoara, a mandat u HNK Zajcu započinje 1. prosinca.

Kazališno vijeće prihvatilo je prijedlog dosadašnjeg ravnatelja Petra Kovačića za sporazumnim prekidom ugovora o radu, kojeg je naš poznati violončelist obrazložio željom za povratkom umjetničkom pozivu glazbenika. Na prijedlog intendanta Marina Blaževića, Kazališno vijeće novim je ravnateljem Opere imenovalo Kallea Kuusavu

Kuusava je dirigent opernog i simfonijskog repertoara, pobjednik Europskog dirigentskog natjecanja u Oslu 2013., kao i laureat natjecanja "Evgeny Svetlanov" u Parizu 2014. godine. Njegovi dosadašnji angažmani uključuju, između ostaloga, dirigiranje operama "Madama Butterfly" i "Otmica iz Saraja" na Savonlinna Opera Festivalu, debije s Finskom nacionalnom operom, Simfonijskim orkestrom Finskog radija, Kraljevskom filharmonijom iz Stockholma, Ruskom filharmonijom, Baletom Monte Carla, također i "Traviatom" u Theater an der Wien, "Carmen" u Norveškoj operi u Oslu te "Sluškinjom Pskova" u Marijinskom kazalištu u Sankt Peterburgu.

Asistirao je hvaljenim dirigentima kao što su Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu, Fabien Gabel, Tomáš Hanus, Xian Zhang i Antonino Fogliani.

Rođen je 1983. u Lahtiju, u Finskoj. Diplomirao je klavir i komornu glazbu na Sibelius akademiji u klasi Ilma Rante. Sudjelovao je na majstorskim radionicama dirigenata Jorme Panule i Atsa Almile. Dirigiranje je diplomirao na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu gdje je studirao u klasi Jukka-Pekke Sarastea i Olea Kristiana Ruuda, priopćili su iz Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.