Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncertom "Folklor u zborskoj glazbi Hrvatske i Svijeta" započinje Ritam dvorišta

26.06.2022.

11:32

Autor: HRT - Radio Rijeka

Mješoviti pjevački zbor INA

Mješoviti pjevački zbor INA

Foto: - / Kastafsko kulturno leto

Koncertom "Folklor u zborskoj glazbi Hrvatske i Svijeta", Mješovitog pjevačkog zbora INA iz Zagreba i Narodnog orkestra Folklornog ansambla Mladost iz Samobora, večeras u 20 sati započinje program ‘Ritam dvorišta’ 31. izdanja Kastafskog kulturnog leta. 

Kastafsko kulturno leto posljednjih godina sve više postaje pojam dobro organiziranog ljetnog festivala s kvalitetnim i raznolikim programima. Sretni smo što ćemo s našim programom "Folklor u zborskoj glazbi Hrvatske i Svijeta" glazbom ispuniti jedan od predivnih vanjskih prostora Grada Kastva. Naš program u izvedbi podrazumijeva izvedbe na izvornim jezicima, ali i izvornim stilovima i načinima pjevanja, dok se i instrumentarij shodno tome mijenja iz točke u točku. Uvjeren sam da je prostor Trga Lokvina akustički i ugođajno pravo mjesto za naš program.

Bojan Pogrmilović, dirigent i umjetnički voditelj Mješovitog pjevačkog zbora INA

Postoji više mogućnosti kako obraditi i prezentirati tradicijsku glazbenu baštinu. Program "Folklor u zborskoj glazbi Hrvatske i Svijeta", koji ćete moći slušati u prvom ovogodišnjem ‘Ritmu dvorišta’ na Trgu Lokvina večeras u Kastvu, vjerno predstavlja autorski pečat svakog obrađivača, ali i karakteristične zvukovne boje svake pojedine glazbene teme.


Koristi se instrumentarij koji se koristi u pojedinim zemljama ili pak odgovarajuća zvukovna zamjena. Sve obrade u instrumentalnom i vokalnom dijelu, unatoč stilizacijskom autorskom postupku, na tragu su izvornog glazbenog materijala.


U vokalnom dijelu, zborovi su se morali suočiti s različitim vokalno tehničkim i impostacijskim pristupima nastojeći vjerno imitirati karakteristične načine pjevanja u pojedinim zemljama.


Program obuhvaća napjeve iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Crne Gore, Čilea, Italije (Sicilije), Sjeverne Makedonije, Latvije, Rusije, Slovenije, Srbije, Španjolske (Katalonije) i Ukrajine te iz tri različite hrvatske etno regije (Sjeverozapadna Hrvatska, Slavonija i Dalmacija).


Koncert će se održati na Trgu Lokvina u Kastvu. Ulaz na koncert je besplatan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.