Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fond za zaštitu okoliša prijavio projekt sanacije jame Sovjak na EU fondove

18.05.2018.

18:45

Autor: Hina

Jama Sovjak (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Jama Sovjak (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavio je za sufinanciranje iz EU fondova sanaciju jame Sovjak, lokaciju visoko-onečišćenu opasnim otpadom. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 377,2 milijuna kuna, od čega je 320,6 milijuna kuna (85 posto) osigurano iz Kohezijskog fonda.

Preostalih 15 posto sredstava, odnosno 56,57 milijuna kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, priopćio je Fond. "Ovo je projekt koji se već dugo i studiozno priprema. Svjesni smo da je projekt zahtjevan s tehničke strane, ali i zbog činjenice da se prve kuće nalaze neposredno u blizini jame te ćemo zato inzistirati na poštivanju najviših mjera zaštite", izjavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Prihvaćajući želju mještana da se na lokaciji ne radi nikakva obrada opasnog otpada, Ponoš je rekao kako je odabrana varijanta sanacije koja podrazumijeva vađenje plutajućih ugljikovodika i mekog katrana te njihov prijevoz i spaljivanje izvan Hrvatske. Prema tom modelu izrađena je sva potrebna popratna dokumentacija, odobrena Studija utjecaja na okoliš, ishođena lokacijska dozvola, dodao je.

Radi ispunjavanja svih pretpostavki za uspješnu prijavu projekta na EU sufinanciranje Fond je u petak s Općinom Viškovo i s komunalnim društvom Čistoća Rijeka potpisao ugovor o pravu građenja. Također su potpisali i tripartitni sporazum kojim se definira njihova međusobna suradnja na tom projektu. Nakon što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donese odluku o EU sufinanciranju, Fond će objaviti javni natječaj za odabir izvođača radova.

"Pri odabiru izvođača radova vodit će se računa da to bude tvrtka s odličnim referencama koja će sanaciju obaviti u zadanim rokovima uz maksimalno uvažavanje standarda koji su relevantni za ovakvu vrstu i obim posla", izjavio je Ponoš. Načelnica Viškova Sanja Udović izrazila je zadovoljstvo što su prihvaćeni općinski prijedlozi što je i bio preduvjet za potpisivanje sporazuma o suradnji. Dodatne mjere zaštite će se još detaljno razraditi i kroz natječaj za izvođača radova, a u izradi natječajne dokumentacije sudjelovat će i predstavnici općine.

Direktor Fonda za za zaštitu okoliša i enegetsku učinkovitost je najavio da će s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskim cestama uskoro održati sastanak kako bi se ubrzalo rješavanje dovršetka državne ceste D427 koja mora biti završena prije početka radova. Također je istaknuo da će, osim ovih tehničko izvedbenih dijelova projekta, velika pažnja biti posvećena komunikaciji sa stanovnicima Viškova i ostalom zainteresiranom javnošću.

"Važno nam je da stanovništvo ima točne i pravovremene informacije o tijeku sanacije. Svjesni smo da će upravo oni podnijeti najveći teret, no bez međusobnog razumijevanja i otvorene komunikacije neće biti moguće uspješno provesti taj projekt", istaknuo je Ponoš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.