Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Formula Student" putuje u Italiju i Češku na svjetsko natjecanje

07.07.2017.

12:23

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na "Formula Student" natjecanje u Italiji koje će se održati od 19. - 23. srpnja, te natjecanje u Češkoj u kolovozu, odlazi 15 članova Riteh Racing Teama, riječkog Tehničkog fakulteta. Novim, još boljim i inovativnijim bolidom nadaju se dobrom uspjehu.

Studenti iz cijeloga svijeta osmišljavaju, konstruiraju, izrađuju, ekonomiziraju i prezentiraju bolid za natjecanje na kojem će se okupiti 50 tisuća ljudi u stotinjak timova. Riječki tim je u 10 godina natjecanja ostvario odlične rezultate, a kako bi za Italiju bili uvježbani, svaki vikend održavaju testiranje bolida na Grobniku.

"Do sada smo napravili pet bolida, a ideja svakog bolida je bila ista, napraviti lakši, inovativniji i brži bolid, koji će bolje prikazati naše znanje i postići bolje rezultate. Na natjecanju u Italiju odlazi bolid 100 konja, teži 220 kg, ima ubrzanje do 103 sekunde. Po ovim testiranjima ima najbolji ovjes jer je upravljivost daleko najbolja od svih bolida. I nadam se nekom rezultatu u prvih 20, jer ako uzmete u obzir da mi imamo relativno skromni budžet, rezultat iznad 20 mjesta, za nas bi bio, doslovno kao prvo mjesto", kaže Tibor Kezelj, voditelj marketinga Riteh RacingTeama.

Riteh Racing Team je u kolovozu prošle godine, u Gyoru (Mađarska), bio jedini hrvatski natjecateljski tim te ujedno i jedini tim s prošlogodišnjim rezultatom. U konkurenciji od 50 timova, Riteh Racing Team osvojio je 23. mjesto, što je najbolji rezultat svih dosadašnjih natjecanja.

Riteh Racing Team djeluje u sklopu Tehničkog fakulteta od 2007. godine, a danas broji čak 45 članova. Već niz godina mentor je prof. dr. sc. Sanjin Braut, dok su u sezoni 17./18. voditelji tima studenti Matija Prpović i Tibor Kezelj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.