Hrvatski radio

Radio Rijeka

Foto: Brod Galeb dotegljen u Brodogradilište Viktor Lenac

22.07.2020.

11:27

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Radove na obnovi i prenamjeni broda Galeb u brod muzej obavlja Brodogradilište Dalmont, ali su dva remorkera Jadranskog pomorskog servisa u srijedu doteglila brod iz Kraljevice u Brodogradilište Viktor Lenac gdje će na doku ostati, planirano je, mjesec dana.

Tijekom dokovanja u Martinšćici na Galebu će radnici oprati i antikorozivnim sredstvima zaštititi podvodni dio broda, ispustit će zaostale tekućine iz tankova dvodna i odstraniti talog, izmijeniti čelične limove na podvodnom i nadvodnom dijelu vanjske oplate, očistiti osovinu kormila, urediti sidra.

Iz Grada Rijeke dobili smo informaciju da je na brodu Galeb do sada uklonjen azbest, demontirane su tikove trenice s paluba, sanirana nepotrebna brodska oprema i demontiran dio opreme koji je predan Muzeju grada Rijeke na restauraciju.

Također su djelomično izmijenjeni čelični limovi nadgrađa te zbrinute zidne i stropne drvene obloge, ugradbeni namještaj i vrata.

Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske postaje brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, u okviru projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" za koji je Grad Rijeka dobio gotovo 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Galerija
Foto: Marta Ožanić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.