Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO] Gradska knjižnica Rijeka u Benčiću: uskoro krov i prozori

12.10.2021.

11:34

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Dovršetak čelične krovne konstrukcije buduće riječke Gradske knjižnice očekuje se do kraja studenoga, postavljeni su prvi od 160 prozora koji bi svi trebali biti na mjestu tijekom siječnja, a svečano otvaranje možemo očekivati na jesen iduće godine.

Tijekom obilaska gradilišta u kompleksu Benčić doznali smo i da je zgrada iz 19. stoljeća konstrukcijski ojačana, dovršene su međukatne konstrukcije, ukupno je odrađeno 52 posto predviđenih radova.

Na četvrtini površine objekta izveden je prvi sloj fasade uz popravak i formiranje postojećeg razdjelnog vijenca, a sve prema smjernicama Konzervatorskog odjela u Rijeci. Konzervatori su diktirali i prozore koji moraju zadržati postojeći izgled i otvore, ali i zadovoljiti sve bitno za energetsku učinkovitost objekta.

Knjižnice se gradi po istom principu kao i Dječaj kuća u ciglenom objektu, a to znači da su sačuvani vanjski zidovi, a unutrašnjost se gradi uz očuvanje elemenata koji se mogu očuvati, pa su na mjesta vraćena 84 čelična stupa izvorne građevinske konstrukcije.

Podsjećamo, riječ je o najvrednijoj investiciji u kulturnu infrastrukturu u Hrvatskoj trenutno, a projekt je ostao u predviđenim financijskim okvirima. Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T objekt, vrijedi nešto više od 162 milijuna kuna. Od toga je nešto više od 62 milijuna bespovratnih EU sredstava za regionalni razvoj iz programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

U reportažnom zapisu s obilaska iz emisije Danas aktualno poslušajte nešto o tome za što će biti namijenjeni dosadašnji prostori riječke gradske knjižnice, a u priči iz Leksikona prošećite gradilištem uz stručno vodstvo:

Za Danas aktualno o paralelnim procesima gradnje i priprema za preseljenje, pripremila Tatjana Sandalj

Za Leksikon šećemo od prizemlja do potkrovlja, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.