Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO] Najavljeni goranski snijeg ipak "iznenadio" mnoge vozače

06.04.2021.

13:48

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Gorani pamte da je krajem svibnja 2006. godine palo 30 cm snijega, pa snježni dan početkom travnja u Gorskom kotaru nije neuobičajena pojava. Osim toga, zakonska obaveza korištenja zimske opreme traje još desetak dana, a jesu li se toga i prometnih zabrana pridržavali vozači, saznao je Nenad Lučić.

Vremenske prognoze s najavljenih 20 do 30 centimetara snijega u Gorskome kotaru od jutros se pomalo ostvaruju, no neki su krenuli danas na put i zanemarili upozorenja meteorologa, kaže voditelj ispostave uz autocestu Rijeka – Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko

"Probleme su i ovaj put prouzročili pojedinci, odnosno neodgovorni vozači, odlučivši krenuti na put bez zimske opreme. Zbog toga smo na dionici autoceste iznad čvora Kikovica već jutros imali zastoje u prometu, što je blokiralo i rad naših ralica na čišćenju kolnika. Srećom, te smo teškoće uspjeli riješiti, a u prvom dijelu dana nismo zabilježili ni većih prometnih nezgoda. Nakon svega apeliram na ljude da koriste zimsku opremu", kaže Crljenko.

Osim snježnih oborina, vožnju je dijelom cesta otežavao i jak vjetar, a vremenske su neprilike u Gorskom kotaru prouzročile višesatni prekid teretnog prometa kamionima s prikolicom i tegljačima između priobalja i unutrašnjosti te neke vozače zaustavile na odmorištima. 

Jednog od zastalih vozača kamiona nagla je promjena vremena iznenadila jer jutros, kada je kretao na put, snijeg nije padao, pa je odlučio ranije krenuti. Međutim, vrijeme se vrlo brzo promijenilo i nije bilo druge nego zastati u zimskoj bazi autoceste. Zaustavljeni vozači vrijeme krate pregledavanjem interneta i čitanjem, a kažu da im je ipak najvažnije to što imaju dostupan sanitarni čvor i kavu. U situacijama kada čekanje traje duže, naručuju dostavu hrane.  

Slabljenje oborina te postupno poboljšanje vremenske i prometne situacije u Gorskom kotaru očekuje se tijekom poslijepodneva i večeri. Javlja Nenad Lučić:

Snijeg u Gorskom kotaru, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.