Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO] "Orli" nad Kvarnerom: sedam mladih supova s Cresa pušteno na slobodu

27.05.2021.

15:03

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Javna ustanova Priroda

Foto: Javna ustanova Priroda

Foto: - / -

Sedam mladih supova iz Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na Cresu uspješno se vinulo u nebo. Uz pet supova koji su trebali skrb ljudi nakon neuspješnih polijetanja iz gnijezda prošle godine, tu su i dva supa koja su se izlegla u Oporavilištu za divlje životinje Ruščica pokraj Slavonskog Broda.

Oni su posljednjih pola godine proveli u Belom, pripremajući se s ostalim supovima za prve velike letove. Ti supovi, kojima su dana imena BarbaraĐuro, potomci su kvarnerskih supova BrancinePepina, koji se zbog ozljeda nisu mogli vratiti u prirodu. Zahvaljujući inicijativi Udruge Griffon, njihovi će potomci okušati život na slobodi, javlja Javna ustanova Priroda.

Đuro i Barbara letnicu u Belom dijelili su sa supovima Wuhanom, Vrancem, Marinom, Angelom i Tarasom, koji su prošloga ljeta neuspješno pokušali napustiti gnijezda. Naime, bjeloglavi se supovi na kvarnerskim otocima gnijezde na morskim liticama, pa prvi letovi mladih supova ponekad završe padom u more. Ako ih lokalno stanovništvo na vrijeme uoči, spašava ih i dovozi u Oporavilište u Belom.

"Od 2016. godine, od kada Javna ustanova Priroda upravlja Oporavilištem, zaprimili smo više od 40 bjeloglavih supova na skrb, a pojedine jedinke nakon oporavka još i danas pratimo putem GPS-odašiljača. Dan kad ih vraćamo prirodi poseban je svima koji smo uključeni u njihovo spašavanje", rekla je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Javna ustanova Priroda i Primorsko-goranska županija u Belom osiguravaju uvjete za skrb o bjeloglavim supovima koje na Cresu nazivaju "orlima". Kako bi se mladim pticama olakšao pronalazak hrane, JU Priroda upravlja creskim "restoranom za supove", posebnim hranilištem na kojem se strvinarima poslužuje hrana.

U brizi za bjeloglave supove na Kvarneru aktivno sudjeluje Udruga BIOM.

"Danas smo četiri bjeloglava supa obilježili GPS-tehnologijom. Uređaji su kupljeni u sklopu provedbe europskog projekta BalkanDetox LIFE. Svi obilježeni supovi ulaze u sustav praćenja kretanja strvinara na Balkanu i doprinijet će uspostavi sustava brze reakcije na otkrivanje eventualnih slučajeva trovanja divljih životinja. U sustavu se već nalazi 40 ptica označenih u Bugarskoj i Grčkoj", kazala je Nera Fabijanić iz Udruge BIOM, koordinatorica projekta za Hrvatsku.

U kvarnerskoj populaciji je stotinjak obitelji supova. Vidjeti ih se može kako jedre nebom nad otocima, Učkom, a ponekad i vinodolskim zaleđem. Vrtložeći se, supovi se uzdižu u visine, a potom u posebnoj mrežnoj formaciji "češljaju" područja na kojima znaju pronaći hranu, navodi se u priopćenju iz Javne ustanove Priroda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.