Hrvatski radio

Radio Rijeka

Foto: Otvorena zbirka pomorske baštine u Krku - neka plovi "Leut"

04.06.2018.

13:51

Autor: Josip Krmpotić

Pred zbirkom bragoc Paolina (Foto: Goran Banić / HRT - Radio Rijeka)

Pred zbirkom bragoc Paolina (Foto: Goran Banić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U sklopu međunarodnog projekta očuvanja baštine Sjevernog Jadrana Mala barka 2 i ovogodišnjeg Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare 2018., u staroj jezgri Grada Krka svečano je otvoren novi interpretacijski centar pomorske baštine.

Na suvremen i interaktivan način prikazana je pomorska tradicija kraja, u prostoru radionice "Leut", u kojoj će sve posjetitelje čekati poznati i nagrađivani krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić

Odličan posao radi se na hrvatskoj, ali i slovenskoj strani Jadrana. Iz EU fondova, za obnovu pomorske baštine izvučeno je milijun i 839 tisuća bespovratnih eura, pa razloga za zadovoljstvo ima i u Piranu te Izoli, ali i u Mošćeničkoj Dragi, gdje je "Kuća od mora" i na Krku - u novom centru koji će pričati lijepu priču, vrijednu milijun kuna.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić istaknuo je da je grad Krk povijesno i kulturno središte, pravi promicatelj pomorske tradicije i baštine, grad koji je imao prvi jedriličarski klub na Jadranu 1876. godine. 

Zadovoljan napravljenim je i župan PGŽ Zlatko Komadina koji podsjeća da je Županija vodeći partner u projektu, a ovo je samo jedan od brojnih europskih projekata kojima našu prebogatu tradiciju i kulturnu baštinu stavljamo u turističku ponudu i pod stavku 'da se ne zaboravi'.

Najbitnije u svemu je da broj stanovnika na otocima, uz sve specifične nevolje, ne pada. Župan je naglasio da je život na otocima bolji, a kvaliteta je napredovala posebno na Krku. "Zato sve projekte poput LNG-a treba voditi stvarno s pažnjom i uklopiti ih u sve skupa, da se ne promjeni krajobraz i da jedno ne poništi drugo", zaključio je Komadina.

Da bi sve bilo još bolje, u okviru istoga projekta Mala barka 2 do kraja godine planirano je otvaranje još jednog interpretacijskog centra - u Malom Lošniju. Tako će se Lošnjani diviti svom "Nerezincu" jednako kako se boduli od danas dive svom bragocu, svojoj "Paolini". Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.