Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO] Pandemija koronavirusa nije usporila gradnju nove bolnice u Rijeci

09.11.2020.

14:38

Autor: Hina, HRT - Radio Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Unatoč pandemiji koronavirusa, izgradnja nove bolnice za majku i dijete KBC-a Rijeka ide prema predviđenim planovima, istaknuto je danas na obilasku druge faze radova, koji bi trebali biti gotovi do proljeća iduće godine.

Gradnja nije bitno usporena, ocijenio je danas državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik povjerenstva za izgradnju nove bolnice u Rijeci Željko Plazonić za vrijeme obilaska gradilišta bolnice za ginekologiju, porodništvo i pedijatriju na lokalitetu riječkog KBC-a na Sušaku.

"U posljednjem rebalansu državnog proračuna odobreno je dodatnih 250 milijuna kuna za nastavak ove trenutno najveće investicije u zdravstvu u Hrvatskoj", istaknuo je i dodao da je rok za dovršetak grubih građevinskih radova proljeće 2021. godine te kako se nadaju se da bi se do kraja sljedeće godine klinike mogle useliti.

Ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić podsjetio je da će u toj zgradi biti klinike ginekologije i porodništva te sve aktivnosti vezane uz zdravstvenu zaštitu djece - od pedijatrije i dječje kirurgije do fizikalne medicine za djecu.

Tu će biti i zajedničke službe poput kuhinje i praonice rublja, a na najvišoj etaži bit će centralizirani laboratorij, gdje će se preseliti gotovo cjelokupna transfuziološka služba iz lokaliteta Rijeka, rekao je. "Kad se Klinika za ginekologiju i porodništvo preseli iz Rijeke u novu zgradu, u prazne zgrade na lokalitetu Rijeka grupirat ćemo sve kirurške struke, sad razbacane na mnogim lokacijama KBC-a", rekao je Ružić. 

Osnovni planirani kapacitet postelja u novoj bolnici je 250, ali se on s vremenom korigira u skladu s procjenama struke, istaknuo je ravnatelj KBC-a. Druga faza izgradnje nove bolnice uključuje podizanje svih osam etaža glavne bolničke zgrade.

Poslušajte izvještaj Ivana Ribarića s današnjeg obilaska gradilišta prvoga modernog bolničkog objekta u Rijeci i okolici u zadnjih 50 godina, kao i razgovor s predsjednikom Povjerenstva za izgradnju dr. Željkom Plazonićem:

Obilazak gradilišta nove bolnice, pripremio Ivan Ribarić

Dr. Plazonić: Usprkos nedaćama, održali smo tempo gradnje; pripremio Ivan Ribarić

Galerija
Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-
Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Dr. Željko Plazonić danas na gradilištu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Dr. Željko Plazonić danas na gradilištu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.