Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Prvo namjerno potapanje na hrvatskoj obali Jadrana

22.05.2016.

15:37

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za potrebe ronilačkog turizma na najjužnijem dijelu istarskog poluotoka, na rtu Kamenjak, na dubinu od 30 metara potopljen je 56 metara dug brod "Vis". To je prvo takvo potapanje na hrvatskoj strani Jadrana.

Brod "Vis" izgrađen je 1956. godine u pulskom Uljaniku i bio je komandni brod Jugoslavenske ratne mornarice. Godine 2002. kupio ga je Puljanin Arsen Brajković namjeravajući ga preurediti u luksuznu jahtu za krstarenje. Uljaniku su tada naručena dva pogonska elektromotora TEMA, bili su to prototipi rađeni baš za "Vis", nagrađeni su s pet zlata na sajmovima inovatora. Unutrašnjost, kabine i sobe, projektirani su prema zahtjevima suvremenog turističkog tržišta. 

Međutim, problemi u realizaciji odredili su sudbinu broda. "Vis" je, na zadovoljstvo mnogih istraživača morskih dubina, potopljen ispred rta Kamenjak, na udaljenosti 200 metara od obale. Njegovo potapanje prvo je takve vrste na hrvatskoj strani Jadrana, a dozvolu su izdala čak četiri hrvatska ministarstva. Ostvareno je u suradnji Istarskog ronilačkog saveza i Turističke zajednice Grada Rijeke.

Na Kvarneru je određeno 14 lokacija na kojima će se na morsko dno moći spustiti brodske olupine koje su raj za ribe i ronioce. Potapanje je strogo regulirano propisima, primjerice, s "Visa" je odstranjen jarbol, a tankovi goriva i balastnih voda nisu samo ispražnjeni, nego i isprani da ne bi zagadili more. 

Brajković je vojni rok služio na "Visu" i otada traje njegova ljubav prema tom brodu, poslušajte priču o brodu i čovjeku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.