Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:26 / 13.11.2019.

Autor: Olivera Vinković, Josip Krmpotić, Nenad Lučić

[FOTO] Riječka tržnica jutros opet poplavljena

Placa jutros (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Placa jutros (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Iako su u Rijeci pale samo 22 litre po četvornom metru, riječka tržnica ipak je poplavljena i velikim dijelom voda doseže do gležnja. Iako nije u potpunosti pusta, prodavače se može na prste nabrojiti.

Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci, mjerna postaja na pulskom aerodromu izmjerila je 77 litara, a u dva dana 119 dok je još jači podatak s Maloga Lošinja - tamošnja dnevna količina je 71 litra.

Najviše kiše u protekla 24 sata palo je na istarskom poluotoku te na Malom Lošinju. Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci, mjerna postaja na pulskom aerodromu izmjerila je 77 litara, a u dva dana 119 dok je još jači podatak s Maloga Lošinja - tamošnja dnevna količina je 71 litra, ali u dva dana ukupno su pale 142 litre po četvornom metru čime je nadmašen prosjek kiše u studenome na Lošinju.

Od malološinjskih vatrogasaca doznajemo da su jučer, unatoč silnoj kiši, imali tek pet intervencija, mahom zbog borova koji su pali na prometnice, a danas čekaju da se voda malo povuče pa će prionuti ispumpavanju dijela poplavljenih kuća najbližih rivi.

Od ostalih otoka, Pag je zabilježio 42, a Rab 41 litru, a nije zanemariva ni količina oborina izmjerenih u Pazinu - 73 litre po četvornom metru. Najgore u svemu je što meteorolozi tvrde da nas slično vrijeme, obilje juga i kiše, čeka i sljedećih 10 do 15 dana.

Za razliku od prošlog tjedna, kojeg su u Gorskom kotaru obilježile obilne oborine, goransko područje u protekla dvadeset i četiri sata nije bio među najkišovitijim dijelovima Hrvatske. O tome govore i podaci s goranskih mjernih stanica, gdje je od jučer palo između 20 i 30 litara kiše. Uz takve količine oborina nije zabilježen niti znatniji rast vodostaja rijeka. Vodostaj u gornjem toku Kupe jutros se kretao oko 150 centimetara, što je gotovo dva metra ispod razine uvođenja zaštitnih mjera. 

Na riječkoj placi bila je Olivera Vinković - poslušajte:

Poplavljena riječka tržnica, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.