Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: "Rimski dan" - Rijeka ponovno postala antička Tarsatica

06.06.2015.

13:26

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ave, Riječani! Rimski pozdrav odjekuje danas u središtu Rijeke, na "Rimskome danu", u kojemu se vraćamo antičkim korijenima našega grada koji je tada nosio ime Tarsatica – i nije bio na Trsatu, nego na području današnjega Staroga grada.

U središtu grada ponovno su, nakon 1600 godina, oživjeli patriciji, legionari, plebejci, starorimska tržnica, drevni zanati i igre, antička jela i pića – a sve kako bismo što više saznali o vrijednosti velikog sustava obrambenih rimskih bedema Claustra Alpium Iuliarum koji se protežu od Rijeke do Julijskih Alpa.

Riječ je o najvećemu građevinskom i vojno-obrambenom sustavu kasnorimskih zidina, izgrađenih u drugoj polovici 3. stoljeća zbog obrane Rimskoga Carstva od barbara. Principij je bio vojno zapovjedništvo južnog dijela Claustra, a zidine, utvrde, ceste i postaje protezale su se preko riječke Kalvarije kanjonom Rječine, preko Jelenja, Klane i Prezida, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Italije.

"Rimskim danom" želi se skrenuti pažnja na projekt kojim Slovenija i Hrvatska od početka prošle godine istražuju taj impresivni obrambeni sustav i traže rješenja za njegovo očuvanje. Tko zna koliko smo se puta, i ne znajući, igrali, šetali ili sjedili na starorimskoj granici, smatrajući je tek "hrpom kamenja" ili komadom nekakvog bezvrijednoga starog zida.

Projekt "Claustra" traje od siječnja prošle do rujna ove godine, a vrijedan je 604.200,48 eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva EU. Primorsko-goranska županija u njemu sudjeluje sa 102.325,20 eura, a u projektu sudjeluju još i Hrvatski restauratorski zavod i Udruga "Žmergo". Vodeći partner je Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, a uključen je i Narodni muzej Slovenije.

Zato danas svi imamo priliku otputovati u daleka vremena starih Rimljana i saznati više o tome kako se u to doba živjelo i što su nam sve ostavili. Na Principiju je prikazano kako je živio bogatiji sloj društva - kako su blagovali (pripremljena su jela po antičkim recepturama), kako su se uređivali (možemo napraviti starorimske frizure), kakvu su glazbu slušali i kako su se zabavljali.

Trg Grivica i Kalvariju zauzimaju rimski legionari - njih nekoliko desetaka koji nam pokazuju vojne vježbe rimskih formacija. Za onaj većini nas najbliskiji, skromniji sloj stanovništva - za plebejce - predviđen je Koblerov trg na kojemu je starorimska tržnica i stari zanati poput klesanja kamena, izrada košara i keramike, kovanja metala i mnogih drugih.

U Bazarigovu prolazu je najveselije jer je namijenjen najmlađima kako bi saznali kako su se igrali njihovi vršnjaci u antičko doba, uz nagradne igre i brojne vođene radionice. Na svim lokacijama svakog punog sata (od 11 do 14 te od 17 do 20 sati) posjetitelje čekaju interpretatori, svaki s pričom vezanom uz mjesto na kojem se nalazi.

"Rimski dan" traje do 22 sata, a za to vrijeme ugostitelji u Starom gradu nude jela spravljena prema recepturama starih Rimljana - a oni su bili itekako poznati kao ljubitelji dobrog jela i pića. A kad sljedeći put u nekoj šetnji odmorite na "zidiću", provjerite niste li upravo sjeli na - starorimsku granicu. 

Još jednu priliku za detaljnije upoznavanje limesa, kako ga naziva Radmila Matejčić, imat ćemo u srpnju i kolovozu, kad će u riječkom Principiju, Opatiji i Klani biti postavljena izložba o Claustri. Kuda se sve protezala antička granica, poslušajte u prilogu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.