Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Ris Goran-ZiP s telemetrijskom ogrlicom vraćen u šumu

10.02.2015.

21:49

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četverogodišnji ris nazvan Goran-ZiP, uhvaćen prije dva dana u blizini Fužina, opremljen je telemetrijskom ogrlicom i ponovno pušten u prirodu.

To će omogućiti njegovo praćenje i prikupljanje korisnih podataka o životu ove strogo zaštićene vrste.

Ris je dobio ime Goran-ZiP po Gorskome kotaru te po skraćenici za jedan od znakova Primorsko-goranske županije, sintagmi "Zeleno i plavo", koja oslikava prirodno bogatstvo županije, doznaje Hina.

Ris je u nedjelju navečer uhvaćen u kaveznu zamku u šumskom predjelu Lipovača u zaleđu Fužina.

U ponedjeljak ujutro čuvari prirode Javne ustanove "Priroda" Patrik Krstinić i Marko Modrić o tome su izvijestili istraživače Josipa Kusaka sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Vedrana Slijepčevića s Veleučilišta u Karlovcu. Oni su ubrzo stigli i uspavali risa, obavili sva potrebna mjerenja te ga opremili telemetrijskom ogrlicom.

Goran-ZiP teži 19,5 kg, a dob mu je procijenjena na četiri godine.

Javna ustanova "Priroda" upravlja ekološkom mrežom Natura 2000 na području Primorsko-goranske županije. Kako bi se prikupili podaci o životu risova, nabavljena je telemetrijska ogrlica koja pomoću GPS/GSM sustava bilježi kretanje i omogućava praćenje životinje na terenu.

Do sada je u Hrvatskoj bilo telemetrijski praćeno osam risova, a Goran-Zip je trenutno jedini ris koji se prati uz pomoć satelitske ogrlice.

U šumama Gorskog kotara žive sve tri velike europske zvijeri - medvjed, vuk i ris. Procjenjuje se da na području Hrvatske obitava 40 do 60 risova, koji spada u iznimno ugrožene vrste.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.