Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO:] Slatko ili slano, kako god, samo da je od bundeve

10.10.2021.

15:27

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Vrbovsko je ovog vikenda grad u kojem se biraju najveće, najraznolikije i najmanje bundeve, a tko od njih umije napraviti najukusnije slatko ili slano jelo također može računati na nagradu. Bundevijada je, sa šezdesetak izlagača, u aktualnoj epidemiološkoj situaciji svoj temeljni cilj ispunila.

17. izdanjem vrbovštanska je Bundevijada ujedno potvrdila i status raznolike smotre tradicijskih običaja i autohtono uzgojene hrane Gorskog kotara, iako se, zbog epidemiološke situacije, umjesto sportske dvorane, morao koristiti manji, ali ipak natkriveni prostor gradske tržnice. 

"Treba podržati rad naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jer smo i u ovoj situaciji s koronavirusom vidjeli koliko je važno imati domaći uzgoj i osloniti se na kvalitetne proizvode, koje sigurno možemo kupovati u svome susjedstvu", a to je cilj koji je Bundevijada ispunila, smatra njena idejna začetnica Tatjana Kušić

Bundeva se u ponudi plodova jeseni izdvaja kao jedna od gastronomski najraznovrsnijih namirnica jer se na jelovniku temeljenom na bundevi nalaze: bučnica, ukusna mesna jela s pireom od bundeve, štrudla i juha od buče. 

Kako je Bundevijada i ove godine potvrdila status raznovrsne smotre autohtono uzgojene hrane, u njezinu budućnost ne sumnja gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji vjeruje da je: "...budućim generacijama važno ukazivati na  proizvodnju hrane. Upravo ovaj niz ideja i proizvoda je ono što moramo cijeniti, te prema manifestacijama, poput Bundevijade, imati poseban odnos."

Na važnost proizvodnje hrane, Grad Vrbovsko već drugu godinu za redom ukazuje kao proizvođač krumpira kojeg se također moglo nabaviti u izložbenom prostoru ovogodišnje Bundevijade. Poslušajte više:

Bundevijada u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.