Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO] Solidarni s beskućnicima: Riječani noćas spavali na otvorenom

08.12.2019.

12:25

Autor: Nina Deranja

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Rijeci i istovremeno u još 60 gradova svijeta noćas je provedena akcija spavanja na otvorenom "Jedna noć pod zvijezdama", a cilj je upozoriti na ogroman društveni problem beskućnika koji nerijetko noći moraju provesti na ulicama i u parkovima.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko dvije tisuće osoba živi bez krova nad glavom, a dodamo li ljude koji žive u neodgovarajućem stambenom prostoru, ta se brojka penje i do 20 tisuća. U Rijeci živi stotinu ljudi koji spadaju u kategoriju apsolutnih beskućnika, onih koji nemaju nikakva prenoćišta.

Noćas je četrdesetak Riječana i Riječanki prespavalo na otvorenom, u centru grada i u dvorištima Kuće utočišta i Prihvatilišta "Ruže sv. Franje". Među njima je bio i znanstvenik Sven Maričić, a u društvu s "lažnim beskućnicima na jednu noć" u šatoru Crvenog križa u središtu Rijeke prespavao je i Mario, beskućnik koji već pet i pol godina spava po riječkim parkovima, klupama i utočištima.

Poslušajte što su nam rekli Mario i Sven:

Beskućnik Mario, pripremila Nina Deranja

Sven Maričić, pripremila Nina Deranja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.