Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Što je novo na Bundevijadi u Vrbovskom?

12.10.2019.

15:06

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Točno je desetljeće i pol prošlo od održavanja prve Bundevijade u Vrbovskom. Tada je manifestacija zamišljena kao izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskog kotara. S vremenom je nadišla izvornu zamisao, a njezino je 15., jubilarno izdanje ovoga vikenda dodatno obogaćeno novim sadržajima.

Da je tijekom petnaest godina Bundevijada prerasla okvire lokalnog, jednodnevnog događaja potvrđuju usporedne brojke koje nudi direktorica turističkog ureda u Vrbovskom Tanja Kušić: "Na početku, 2005. godine krenuli smo u skromnim uvjetima i imali tek nekoliko, isključivo domaćih izlagača. Manifestacija je iz godine u godinu rasla i danas možemo proslaviti rekordna 122 izložbena mjesta na kojima se predstavljaju izlagači iz cijele Hrvatske."

Petnaesti rođendan Bundevijade, potvrđuje Kušić, bio je poticaj i da se manifestacija obogati novim sadržajima pa su priredili Festival vina na kojem se predstavljaju vinari s područja Požege i Kvarnera. Još jedan mali odmak od uobičajenih sadržaja je mogućnost degustacije makedonskih specijaliteta.

Noviteti ipak neće zasjeniti izvorna obilježja manifestacije, kao što je potraga za najvećim primjercima goranskih bundeva. "Dosad smo imali bundeve teške između 130 i 150 kilograma. Dakle, naše goranske su ipak manje od primjeraka iz nekih drugih krajeva koje mogu dosegnuti šestotinjak kila. Uzgoj bundeva je mala znanost, pri čemu se troše hektolitri vode da bi one narasle do željene težine", ističe direktorica turističkog ureda u Vrbovskom.

A tijekom nadolazećih godina, nadaju se organizatori, rast će i Bundevijada te dosegnuti status višednevnog festivala bundeva. Poslušajte prilog:

15. Bundevijada u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.