Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Svečano otvorena Rabska fjera

26.07.2017.

12:59

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgu sv. Kristofora sinoć je, uz 700 kostimiranih sudionika, svečano otvorena Rabska fjera. U trodnevnom ljetnom festivalu, raznovrsnim programima na nekoliko lokacija, dočarat će se srednjovjekovni Rab.

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji utemeljnoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti.

Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je nekad trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.

Povratak u prošlost znači da mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, posjetitelji kosu ukrašavaju sušenim cvijećem, baš kao u srednjem vijeku, zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, a na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno tradicionalnim alatima.

U utorak, 26. srpnja, na blagdan sv. Ane, u Starom gradu u 21 sat počinje izložba starih srednjovjekovnih zanata, a u isto vrijeme u luci Rab i "ispod Pjacete" prikazat će se stari zanat ribarenja.

Pogledajte fotogaleriju otvorenja Rabske fjere!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.