Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO] Uoči početka turističke sezone 2024. godine, Istra i Kvarner konačno će biti spojeni autocestom!

18.03.2022.

15:05

Autor: Vladimir Jurić

tunel Učka

tunel Učka

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je gradilište druge cijevi tunela Učka. Radovi bi s punim profilom Istarskog ipsilona trebali biti dovršeni sredinom 2024. godine te bi se tada iz Pule prema Zagrebu putovalo dva i pol sata bez zaustavljanja. 

To je najveća infrastrukturna investicija u Istri vrijedna 200 milijuna eura koliko će se uložiti za izgradnju druge cijevi tunela Učka i punog profila autoceste i dvaju vijadukata. 


Riječ je o 5,6 kilometara tunela koji bi se trebao probiti sredinom 2023. a sve bi trebalo biti gotovo godinu kasnije, sredinom 2024. godine, kada će konačno Istra i Kvarner biti spojeni autocestom, u punom profilu. Dodajmo da je prva cijev izgrađena je 1981. godine. 

Jedno novo iskustvo jer se koristi najsuvremenija tehnologija. S istarske strane probijeno je 800 metara s kvarnerske 400, ukupno kilometar i 200 metara je probijeno Tunela na današnji dan. Radovi idu dobro, nema previše izazova, velikih problema.

Oleg Butković

Paralelno se tunelom radi se na dovršetku punog profila Ipsilona do Matulja kao i dva viadukta u Istri: Limska Draga i Mirna, kazao je novinarima generalni direktor Bina Istre Dario Silić i dodao: „Turisti koji dolaze 95 posto domaćih turista dolazi vozilima i važno je osigurati sigurnu infrastrukturu, da ih dovedemo na zapadnu i istočnu obalu Istre. Ovo je jedan od najprometnijih pravaca, preko deset tisuća vozila dnevno a i zbog sigurnosti budući da imamo dvoje do troje poginulih na ovoj dionici".


Zaštita okoliša i radnika prioriteti su glavnog izvođača radova, francuskog Bouyguesa. Cijene na tržištu divljaju, i uz nedostatak radne snage, gradilište je na najvišoj razini sigurnosti i profesionalnosti, s hrvatskom građevinskom operativom, uz 400 naših radnika. Velik je to projekt kao i učinak na BDP, na rast gospodarstva, a najvažnije za sigurnost prometa, zaključuje ministar Butković.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jako je zadovoljan dinamikom radova. Poslušajte:

izjava Olega Butkovića

Butković na gradilištu

Butković na gradilištu

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

pogled na radove iznutra

pogled na radove iznutra

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

slike s terena

slike s terena

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.