Hrvatski radio

Radio Rijeka

[FOTO] Zimske radosti: otvoreno najveće goransko skijalište na Čelimbaši

08.01.2021.

13:49

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Uz povoljne snježne prilike i nakon obavljenog pregleda skijaške vučnice, za zimsku je sezonu otvoreno najveće skijalište Gorskoga kotara na Čelimbaši kod Mrkoplja, gdje ističu kako bi, kao i za Platak, i za taj objekt trebalo osigurati više novca.

Zbog aktualne situacije, u Hrvatskoj su početkom siječnja izostali masovni odlasci prema inozemnim zimovalištima, a kako će mnogi ostati kod kuće, iznova je aktualizirano pitanje koliko ulažemo u vlastitu  skijašku infrastrukturu. 

Četrdesetak centimetara snijega i povoljne snježne najave za sljedeće dane, bile su dovoljan razlog da se na Čelimbaši otvori skijaška sezona, no i u danima prije obavljene kontrole skijaške vučnice, na parkiralištu i stazama mogao se uočiti poprilični broj posjetitelja.

Izvjesno da će, zbog epidemiološke situacije i izostanka odlaska skijaša u inozemstvo, priljev gostiju na najveće goransko skijalište biti pojačan, a to iznova aktualizira pitanje ulaganja u hrvatsku skijašku infrastrukturu.

Kažemo li da Čelimbaša raspolaže s oko 1500 metara uređenih staza, podatak je to koji, u usporedbi s prosječnim zimovalištima u Europi, zvuči i više nego skromno. Zbog toga načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović sumnja da će, uz sva ulaganja Grada Zagreba u Sljeme ili ona Primorsko-goranske županije na Platku, ti centri svojim kapacitetima ove sezone moći zadovoljiti sve one koji su željni skijanja.

Zato, prema Brozovićevim riječima, treba žaliti što se sa županijske razine dovoljno ne prepoznaju potencijali Gorskoga kotara, pa su izostala i veća ulaganja. Posljednje ulaganje bilo je prije tri godine u kupnju motornih sanjki, kaže uz dozu ironije Brozović te pridodaje da bi se sa samo 10 posto iznosa koji se izdvaja za Platak moglo mnogo napraviti.

Umjesto vučnice, Mrkopaljci žele žičaru sedežnicu, kao i sustav umjetnog zasnježenja. Sve te nedostatke u Mrkoplju nastoje nadomjestiti osmišljavanjem drugih sadržaja, pa su tako pronašli i rješenje kako, uz poštivanje epidemioloških mjera, u sklopu skijaškog doma ispod skijališta, organizirati smještajnu i ugostiteljsku ponudu.

Dom će na noćenje primati do 20 gostiju koji će si hranu moći pripremati sami, a ugostiteljska ponuda se planira organizirati dostavom jednostavnih jela, pića te toplih napitaka na samu stazu, kaže voditeljica skijaškog objekta Helena Maravić Crnković

O Čelimbaši opširnije poslušajte u prilogu:

Otvoreno skijalište Čelimbaša, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.