Hrvatski radio

Radio Rijeka

Frančišković i Kompanjet - dva velikana

30.01.2015.

19:26

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan - 30. siječnja 1971. dr. Vinko Frančišković na Sušaku prvom uspješnom transplantacijom bubrega riječku medicinu smješta u vrh svjetske medicine. Točno u dan, deset godina kasnije - 30. siječnja 1981. u glavnoj ulozi dr. Zoran Kompanjet koji na Rujevici prima ključeve novoizgrađene zgrade Pravnog fakulteta čiji je dekan bio u dva navrata.

Trideseti siječnja lijepim je slovima upisan u novijoj riječkoj povijesti. U razmaku od deset godina, 1971. i 1981., na današnji dan u glavnim su se riječkim ulogama našla dvojica naših velikana, dvojica vršnjaka, dva dekana riječkih fakulteta - Vinko Frančišković i Zoran Kompanjet. Obojica rođeni iste godine - 1919., prvi u Rijeci, drugi u Opatiji. Obojica su završili fakultete u Italiji - Vinko Frančišković medicinu u Padovi, a Zoran Kompanjet studij prava, koji je počeo u Zagrebu, u Camerinu nedaleko Perugie. Obojica vrhunski autoriteti u svojim strukama, obojica doktori znanosti.

Na današnji dan - 30. siječnja 1971. dr. Vinko Frančišković na Sušaku prvom uspješnom transplantacijom bubrega riječku medicinu smješta u vrh svjetske medicine. Bio je to prvi takav zahvat u ovom dijelu Europe, a u medicinskoj literaturi je zapisano da je kasnije izvevši više od 250 transplatacija pomogao razvoj transplatacijskih programa u Zagrebu i drugim gradovima bivše države. Danas je Hrvatska vodeća zemlja u svijetu u transplataciji bubrega, a prije dvije godina u riječkom je KBC-u izveden tisućiti takav zahvat.

Točno u dan deset godina kasnije - 30. siječnja 1981. u glavnoj ulozi dr. Zoran Kompanjet koji, na drugom dijelu grada, na Rujevici prima ključeve novoizgrađene zgrade Pravnog fakulteta na kojem predaje od osnutka i čiji je dekan bio u dva navrata. Profesor kojeg riječki studenti prava rado pamte, ali i studenti riječkog Ekonomskog gdje je počeo svoju sveučilišnu karijeru. Ali pamtimo ga i svi ostali kao našeg čakavskog barda, kao autora ''Požeruha'', ''Kad besede fale'' i svih drugih divnih pjesama, ali i proze, sjajnih ''Šete bandijere'' i ''Sakakoveh nas je''.

Dugo već nisu s nama, Vinko Frančišković od 1984., a Kompanjet od 2003., ali rado ih se uvijek sjećamo, pa i ovom zgodom. U današnjoj emisiji ''Tri zmaja'' pitali smo vas tko je i koliko bio stariji od ta dva velikana - Kompanjet i to za 17 dana. Kompanjet je rođen u Opatiji 17. kolovoza 1919., a Frančišković 3. rujna iste godine u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.