Hrvatski radio

Radio Rijeka

Francuska delegacija u Opatiji: zajedno protiv dječjeg siromaštva

17.10.2017.

15:49

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Međunarodnog dana siromaštva i socijalne isključenosti opatijsku Osnovnu školu Rikard Katalinić Jeretov danas su posjetili predstavnici Francuske narodne pomoći. Opatijsko društvo "Naša djeca" surađuje s njima u projektu "Zajedno protiv dječjeg siromaštva".

Cilj projekta "Zajedno protiv dječjeg siromaštva" je ranije prepoznavanje siromaštva i stvaranje preciznije baze podataka. Glavni tajnik francuske nevladine organizacije "Secours populaire français" (SPF) Jean Marchal istaknuo je kako je to jedna od najstarijih i najutjecajnijih francuskih udruga koja već više od 70 godina promiče socijalnu inkluziju i pruža podršku pojedincima i obiteljima u ostvarivanju njihovih prava na smještaj, zdravstvenu skrb, profesionalnu integraciju i slično. 

"U prošloj godini u Francuskoj je registrirano skoro 3 milijuna ljudi u potrebi, od toga čak 34 posto mlađih od 15 godina, a kojima su naši volonteri pomogli doniranjem hrane, odjeće, uključivanjem u projekte skrbi, uključivanjem u sport i kulturu te pomoći kod rješavanja stambenog pitanja", rekao je Marchal te predstavio njihov projekt "Djeca prijatelji svijeta".

Radi se o svojevrsnom dječjem pokretu kojim se nastoji senzibilizirati djecu i mlade o važnosti međusobnog pomaganja i solidarnosti. Hrvatska je prva zemlja u ovom dijelu Europe pozvana da se uključi u ovu mrežu koja okuplja djecu i mlade iz preko 43 zemlje.

Predstavnica Grada Opatije Andrea Arbanasić predstavila je programe i mjere socijalne politike Grada Opatije te istaknula kako se Opatija nalazi pri vrhu gradova u Hrvatskoj u pogledu pronatalitetne politike, ali i mjera za ostale dobne skupine.

"Naknade za novorođenu djecu, sufinanciranje marende za učenike, sufinanciranje produženog boravka, kao i dječjeg vrtića te prijevoza za srednjoškolce, besplatni udžbenici, pomoć za djecu s teškoćama u razvoju, pomoć za obitelji s četiri i više djece, preventivni programi zdravstvene zaštite djece samo su neke od mjera kojima Grad pomaže kvaliteti življenja svojih sugrađana", istaknula je Arbanasić.

Delegacija je posjetila OŠ "Rikard Katalinić Jeretov" gdje su članovi Društva "Naša djeca" Opatija organizirali aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti – info štand s edukativnim materijalom, izložbu fotografija, prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu, likovnu radionicu "Daj 5 u borbi protiv siromaštva" te pisanje poruka "Stablo dobrih želja".

Više od 300 milijuna djece živi u ekstremnom siromaštvu, a kako je rekao glavni tajnik SPF-a Jean Marchal, i u razvijenoj Francuskoj je stanje sve lošije - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.