Hrvatski radio

Radio Rijeka

Frangipane: kruh od heljde, pira, zobi, ječma i raži

15.12.2021.

13:10

Autor: Iva Pavletić Crnić

Procs nastanka: drveno korito za mješanje tijesta

Procs nastanka: drveno korito za mješanje tijesta

Foto: - / Galerija krua Demetra

Frankopani su na svome stolu imali posebnu namirnicu kao simbol mnogih vrijednosti koje imamo i dan danas, a to je kruh. Frangipane, frankopanski kruh poseban je jer se priprema prema "tajnom" receptu koji se kroz generacije prenosio isključivo ženskom linijom. 


U tom ženskom ciklusu našao se jedan muškarac, uspješan pekar, vlasnik Galerije kruha Demetra, Ranko Lipovšćak koji se uključio u proizvodnju kruha Frangipane, a koji će uskoro biti dostupan u prodaji diljem naše županije. Kruh je to od heljde, raži, pira i ječma, a sa začinskom pričom od pimenta i lovora na baznom maslinovom ulju rađen je i po uzoru na frankopanski grb dva lava drže okrugli kruh kojeg lome.


S pekarom Rankom Lipovšćakom razgovarala je Iva Pavletić Crnić:


Ranko Lipovšćak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.