Hrvatski radio

Radio Rijeka

Frank Kurtis: dizajner sportskih automobila goranskih korijena

03.11.2016.

10:25

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Malo trkaće vozilo go-kart ili karting i karoserija sportskog automobila od stakloplastike, samo su dva od niza konstruktorskih izuma kojima je svjetsku automobilsku industriju unaprijedio Frank Kurtis, sin hrvatskog iseljenika Franje Kuretića.

Franjo Kuretić je iz Gorskoga kotara, točnije iz sela Razdrto kod Brod Moravica, početkom prošlog stoljeća emigrirao u Ameriku. O doprinosu koji je razvoju svjetskog, posebno sportskog automobilizma dao Frank Kurtis, potomak goranskih iseljenika, govori podatak da su na najpoznatijem američkom trkalištu u Indianapolisu, sredinom prošlog stoljeća u glasovitoj utrci "Indy 500" dominirali isključivo bolidi Franka Kurtisa.

Prva saznanja o automobilima Kurtis je stjecao kod utemeljitelja automobilskog dizajna Harleya Earla. Brojni se i danas aktualni dizajnerski trendovi vezuju uz ime potomka goranskih iseljenika, a iako je njegov poslovni zenit trajao relativno kratko, mnogi ga smatraju najvažnijim Hrvatom u povijesti automobilizma. O važnosti Franka Kurtisa govori i podatak da je u nekim monografijama bio uvršten na popis stotinu najznačajnijih Amerikanaca 20. stoljeća. Riječ je, očito, o velikanu koji je u Hrvatskoj sve donedavno bio nepoznat, a na otkrivanju fascinantnih dijelova njegove biografije radi povjesničar automobilizma Dino Milić Jakovlić, ali i neki Gorani koji su u svom porodičnom stablu pronašli ime Franka Kurtisa, odnosno Franje Kuretića mlađeg.

Poslušajte priču Nenada Lučića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.