Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fred Matić: Od svih sjajnih stvari, zatucana ekipa spominje samo abortus!

03.07.2021.

11:00

Autor: Matea Krmpotić

Predrag Fred Matić (Foto: privatna arhiva)

Predrag Fred Matić (Foto: privatna arhiva)

Foto: - / -

Zadnji PROvox u sezoni posvetili smo Rezoluciji hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića "Seksualno i reproduktivno zdravlje u Europskoj uniji u kontekstu zdravlja žena" koju je Europski parlament usvojio u četvrtak 24. lipnja.

Iz Brisela nam se javio Predrag Fred Matić i komentirao prašinu u javnosti koju je digla "Matićeva Rezolucija". Govorio je o tome kako je glasala desnica, što mu kolege i političari najviše zamjeraju. Istaknuo je srž Rezolucije i komentirao kako bi ona trebala izgledati u praksi. Osvrnuo se na seksualno zdravlje žena i reproduktivnu pravdu u Hrvatskoj, ali i zakone u Mađarskoj i Poljskoj.

Ova Rezolucija je  izazvala ogroman interes javnosti u Europi i Hrvatskoj, samim tim govori o velikom značaju ove Rezolucije, govori nam u programu Radio Rijeke Predrag Fred Matić.

U javnom se prostoru mnogo govorili o Rezoluciji od kada je ona izglasana. Neki mediji (i desnica) ovu Rezoluciju nazivaju Rezolucijom pobačaja. 

"Puno je stvari koje rezolucija donosi, a ti, takozvani, desničari, ili kako ih ja nazivam - zatucana ekipa, govori samo o pobačaju. Ali možemo i o tome -  u ovoj rezoluciji je obuhvaćeno seksualno i reproduktivno zdravlje, pristup sigurnim menstrualnim proizvodima, sekusalni odgoj prilagođen uzrastima, suvremena kontracepcijska sredstva, skrb u vezi sigurnog i legalnog pobačaju, pristup liječenju neplodnosti, skrb za trudnice, zaštita prava skupina koji su godinama terorizirani - LGBTQI zajednici. I, vidite, oni su se pored svih nabrojanih fantastičnih stvari, dotakli samo pitanje abortusa i priziva savjesti i to na svoj dobri stari način izvrću i nažalost - lažu, moram tako reći, govori Matić.

"Liječnici imaju pravo na priziv savjesti, ali javna ustanova koju građani plaćaju, mora imati osigurane liječnike koji će izvršiti uslugu na zahtjev žene. Znanstveno smo dokazali da je jednak proj pobačaja u zemljama u kojima je zabranjen i u zemljama u kojima je dopušten. 23 000 žena diljem svijeta umire zbog nestručno izvedenog pobačaja. To je težak izbor, ali mora ostat izbor. Da ne ode negdje gdje će joj zahvat izvesti nadriliječnici ili nekakvi mesari. Nitko ne zagovara abortus kao metodu kontracepcije, govori Matić.

Što je sve rekao Matei Krmpotić, poslušajte ovdje: 

PROvox: Fred Matić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.