Hrvatski radio

Radio Rijeka

Frendovska klupa - uspješan i zabavan način prevencije vršnjačkog nasilja

22.10.2017.

15:07

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada odrasli nastoje riješiti ozbiljne nesuglasice među djecom, često se mogu osloniti na prijedloge koje im nude najmlađi. Nakon što je sedmogodišnji američki dječak potaknuo projekt izrade klupe prijateljstva, ideja se brzo počela širiti svijetom.

Prva Frendovska klupa na području Gorskog kotara ovih je dana postavljena u naselju Ravna Gora. 

U suradnji sa zagrebačkim timom Laboratorij zabave Udruga mladih Futurum montis iz Ravne Gore, odlučila je Frendovsku klupu postaviti ispred mjesne Osnovne škole dr. Branimira Markovića a razlog pojašnjava učiteljica Gordana Podobnik.    

Frendovska klupa je međunarodni humanitarni projekt, osmišljen s ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, zatim sklapanja novih te očuvanja postojećih prijateljstava kod djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Klupa će biti korištena i u edukaciji te vezana uz naše mnogobrojne programe preveniranja nasilničkog ponašanja, kaže Gordana Podobnik te dodala kako se uloga Frendovske klupe u procesu izobrazbe potvrdila već na prvom koraku, kada je djeci upućen poziv da sudjeluju u njezinom ukrašavanju crtežima. 

Djeca su odlično reagirala i bila vrlo zainteresirana te su svi bili uključeni u izradu crteža. Doslovno svako je dijete iz škole i vrtića ostavio svoj trag na klupi. Dakle, klupa nije oslikana pojedinačnim trudom, već je doslovno svaki mališan obojao dio crteža, prikazanog na klupi, objašnjava Gordana Podobnik. 

Istraživanja pokazuju da nakon postavljanja Frendovske klupe djeca postaju međusobno otvorenija i komunikativnija. Nasilja je manje, a uz nju se u zajedničku igru češće uključuju mališani s invaliditetom i posebnim potrebama. Sve to, može se provjeriti uz nevelika ulaganja. Javlja Nenad Lučić: 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.