Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Frisco1": prekograničnom suradnjom do manje rizika od poplava

25.11.2017.

16:12

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dragonja, Kupa, Sutla, Mura, Drava i Bregana, šest je vodnih slivova rijeka u pograničnim područjima Hrvatske i Slovenije zbog kojih dvije države moraju usklađeno osmišljavati mjere zaštite od poplava. O tome u projektu "Frisco1".

Važan iskorak u osmišljavanju mjera zaštite od poplava je prekogranični Interreg projekt "Frisco1" u sklopu kojeg je osmišljeno niz edukativnih radionica za učenike i stanovništvo. Više o projektu možete doznati ovdje.

Sandra Polić, u Hrvatskim vodama zadužena za promotivne aktivnosti projekta, najavila je opsežan posao u koji će biti uključeno čak osam projektnih partnera iz Hrvatske i Slovenije. Bit će napravljena studija upravljanja prekograničnim slivovima, a ona će biti podloga za izvođenje budućih građevinskih radova da ne bi dolazilo do poplava. Projekt traje tri godine i za njega je odobreno 4,7 milijuna eura. 

A taj novac, ističe Polić, neće biti uložen samo u pripremu dokumentacije jer će tim Državne uprave za zaštitu i spašavanje na jedanaest lokacija, na svih šest slivova, postaviti alarmni sustav koji će biti instrument ranog upozoravanja. 

Kroz edukativne aktivnosti u Gorskom kotaru, Vedran Štimac iz Hrvatskih voda zorno je predočio zašto je, uz samo dvadesetak kilometara riječne granice na Kupi, potrebna usklađena suradnja Hrvatske i Slovenije: "Na rijeci Kupi jedan od najvećih problema vidljiv je u naselju Hrvatsko, gdje se u koritu rijeke formira sprud koji podiže vodostaj i voda se izljeva. Više je takvih lokacija, a i na na nekoliko mjesta smo imali mjestimično izlijevanje vode na ceste."

Kako pri rješavanju takvih problema uskladiti građevinsku dokumentaciju te mjere zaštite koje na tom području nameće Ekološka mreža Natura 2000, neka su od pitanja na koje bi odgovore trebao ponuditi Projekt "Frisco1". Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.