Hrvatski radio

Radio Rijeka

Frljić: Slobodna Dalmacija pokrenula je medijski linč

31.07.2015.

11:31

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić uputio je predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću otvoreno pismo moleći javno očitovanje o, kako kaže, eklatantnom primjeru kršenja novinarske etike. Smatrajući naslovnicu Slobodne Dalmacije na kojoj stoji "U Rijeci spremaju kontra-Oluju" prostačkom manipulacijom, priopćenjem se oglasio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Većina je portala prenijela samo naslov Slobodne Dalmacije "U Rijeci spremaju kontra Oluju" gradeći na njemu daljnje interpretacije proizvodeći pritom masovnu histeriju, piše Oliver FrljićIako je dobila sve informacije, a novinar Davor Krile točno ih interpretirao u napisanom tekstu, Slobodna Dalmacija odlučila je navedeni tekst opremiti na način da se protiv organizatora i sudionika skupa pokrene medijski linč, piše Frljić.

U performansu koji će se izvesti 5. kolovoza pod nazivom "Drugi rat", pet žena različitih nacionalnosti ispričat će svoje ratne priče, ne iz pozicije nacionalnosti, već iz pozicije žene. Cijeli je skup zamišljen kao afirmacija kulture mira.

Potpuno je netočno da se u Rijeci proslavlja kontra-Oluja i da se održava performans kojim Rijeka stavlja sjenu na obljetnicu Oluje. Onaj tko je smislio i opremio naslovnicu Slobodne Dalmacije neprobavljivim lažima, zaslužio je da bude najstrože osuđen od novinarsko-uredničke struke, a potom prozvan i procesuiran od nadležnih institucija zbog raspirivanja nacionalne i građanske mržnje, izazivanja netrpeljivosti huškanjem protiv direktnih osoba, ali i cijelog grada Rijeke i njenih građana, jer bez ikakvih dokaza na naslovnici tvrdi da Rijeka umjesto obljetnice Oluje proslavlja Kontra-Oluju, piše u priopćenju Vojko Obersnel.

Naslov su prenijeli internetski portali uz gomilanje i izmišljanje dodatnih laži s kojih se vijest prenijela na društvene mreže i dobili smo histeriju u kojoj više nitko ne pita što je istina, piše Obersnel. Riječki gradonačelnik je pozvao sve medijske kuće da u cilju zaštite digniteta novinarske struke osude čin Slobodne Dalmacije kojom je potpuno neutemeljeno osuđena Rijeka te pozvao građane da ne podliježu manipulacijama.

U nastavku su dostupna pisma u cijelosti: 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.