Hrvatski radio

Radio Rijeka

Frooom! - zagrijavanje za školsku godinu u školi filma

20.08.2019.

12:16

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Bacači sjenki

Foto: Bacači sjenki

Foto: - / -

Za kraj školskih praznika ponovo se može upisati na Frooom! koji se održava u prostoru MMSU-a u Krešimirovoj 26c. Ove godine jedini termin u Rijeci za filmske radionice namijenjene djeci i mladima je od 26. do 30. kolovoza.

Radionice su cjelodnevne i traju pet dana s uključenim toplim obrokom za sve sudionike. Intenzivni program ispunjen je brojnim aktivnostima kroz koje polaznici upoznaju filmski svijet: gledaju i analiziraju filmove, kroz igru otkrivaju cameru obscuru, kineske zoetrope i još mnogo drugih predmeta i trikova koji su prethodili filmu kakav je danas, uče tehniku stop animacije, upoznaju skoro sve postojeće filmske forme te brojne pojmove filmskog jezika. Svoje prve zajedničke filmove realiziraju na najnovijoj opremi, a zajednički ručak dobro je vrijeme kada se mogu opustiti i bolje upoznati.

Stop animacija glavna je tema u ovom ciklusu radionica. Animiranje likova u toj tehnici je životni poziv i profesija voditelju radionice, redatelju, scenaristu, pripovjedaču i pjesniku Božidaru Trkulji. Zajedno s ostalim voditeljima djecu će provesti kroz labirint izazova svih mogućih vrsta i oblika kako bi ovladali tehnikom stop animacije, vještinama koje su za nju potrebne, te ritmom i narativom kratke filmske forme.

Radionice su osmišljene kroz pet dana, kroz program u trajanju od šest sati dnevno djeci približiti osnove filma, filmsku povijest i glavne elemente filmskog rječnika te kroz praktični dio ponuditi uvid u različita medijska zanimanja. Važan dio filmske škole u svim stupnjevima radionica je gledanje novih i antologijskih filmova različitih tehnika i žanrova i njihovo analiziranje iz što je više mogućih, različitih gledišta.

Preporučena dob za početnu radionicu je 8 do 12 godina, za naprednu 11 do 14, a majstorskoj se pridružuju oni koji su prethodno prošli početnu i naprednu radionicu.

Program je sufinanciran od grada Rijeke, ali ga bez kotizacija roditelja nije moguće provesti. Radionice za nove polaznike stoje 780 kn, a za one koji su već bili 680 kn. Za sve radionice također trajno je otvoren poziv na sudjelovanje. Slanjem svojih radova u bilo kojoj medijskoj formi na frooom.filmskaradionca@gmail.com djeca i mladi do 15 godina imaju mogućnost  osvojiti svoje mjesto bez plaćanja kotizacije. Broj mjesta u svim grupama je ograničen, zato treba požuriti sa slanjem radova i prijavama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.