Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fun Run: trčite Lungomarem za one koji su u djetinjstvu preživjeli rak!

21.04.2019.

13:15

Autor: Iva Pavletić Crnić

Opatijska šetnica uz more - Lungomare (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Opatijska šetnica uz more - Lungomare (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U četvrtak 25. travnja dan započnite tako da činite dobro: od 7:30 do 8:30 sati duž opatijskog Lungomara trči se ili hoda Fun Run, humanitarna utrka kojom se pomaže i odaje počast onima koji su u djetinjstvu preživjeli rak.

Utka se održava u sklopu 23. Pan Care sastanka, koji se u Opatiji održava od srijede 24. do petka 26. travnja, a domaćin je dr. Jelena Roganović, pročelnica Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Sve o utrci Pan Care Fun Run potražite ovdje. Kotizacija za sudjelovanje je kupnja majice ili kape, što ujedno predstavlja donaciju, a prijaviti se možete na registracijskom pultu prije utrke. Svi su dobrodošli!

Pan Care je multidisciplinarna paneuropska mreža profesionalaca, osoba liječenih u djetinjstvu od malignih bolesti i njihovih obitelji, koja nastoji smanjiti učestalost, težinu i negativne učinke kasnih nuspojava liječenja od malignih bolesti u dječjoj dobi.

Procjenjuje se da u Europi živi između 300 i 500 tisuća osoba koje su u djetinjstvu liječene zbog maligne bolesti. Ispitivanja potvrđuju da 60 posto preživjelih ima najmanje jedan kronični zdravstveni problem, a 30 posto ima ozbilje dugotrajne posljedice. Važan zadatak Pan Carea je suradnja s Europskom unijom radi podizanja svijesti o problemima osoba koje su preživjele malignu bolest.

U sklopu Pan Care sastanka, koji dovodi više od 150 eminentnih stručnjaka onkologa iz cijelog svijeta, održat će se i humanitarna utrka Fun Run. Početak utrke je u četvrtak 25. travnja u 7:30 sati ispod hotela Četiri opatijska cvijeta, a trči se ili hoda tri kilometra uz more, duž opatijske šetnice Lungomare.

O samom sastanku, njegovoj važnosti za hrvatsku medicinu i implementaciji ove europske mreže u Hrvatskoj, razgovarali smo s dr. Jelenom Roganović - poslušajte:

Dr. Roganović: Danas je rak visokoizlječiv, ali ostaju nuspojave liječenja; pripremila Iva Pavletić Crnić

Dr. Jelena Roganović (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Dr. Jelena Roganović (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.