Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fužine: 22 vlasnika u postupku za energetsku obnovu obiteljskih kuća

19.11.2020.

16:08

Autor: Nenad Lučić

Za poboljšanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u Općini Fužine se prijavilo čak 22 korisnika (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Za poboljšanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u Općini Fužine se prijavilo čak 22 korisnika (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Početak razdoblja povećane potrošnje energenata u sezoni grijanja iznova aktualizira projekte koji potiču njihovu uštedu. U Općini Fužine u četvrtak su svečano potpisani ugovori s 22 prijavitelja koji su voljni sudjelovati u projektu povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća.

Lokalna samouprava je osigurala model financiranja projektne dokumentacije, a s ovlaštenom je tvrtkom ugovorno regulirano i pružanje stručne pomoći zainteresiranim sudionicima projektnih aktivnosti.

Načelnik Općine Fužine David Bregovac istaknuo je da su ove godine osigurali 160 tisuća kuna za izradiu projekata što je zainteresiranim stanovnicima omogućilo prijavu na EU fondove namijenjene povećanju energetske učinkovitosti. "Ideja je da i na taj način pomognemo ljudima kako bi u ovim vremenima pandemije i manjka novca, mogli koristiti više europskih poticaja", istaknuo je Bregovac.

Projektant Siniša Krunić dodao je da bi vrijednost investicija u realizaciji mogla dosegnuti oko dva milijuna kuna. "Kroz fondove se očekuje oko 1,2 milijuna, a preostalih 800 tisuća odnosi se na participaciju građana, ako se sredstva dobiju. Nakon potpisa ugovora, planirano vrijeme realizacije projekta je 24 mijeseca", objasnio je Krunić. 

Poslušajte izjave:

Vrijednost investicija mogla bi dosegnuti dva milijuna kuna, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.