Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fužine i Kastav ispratili staru i dočekali novu godinu

31.12.2015.

14:23

Autor: Nenad Lučić, Klaudia Modrić Plantarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Organizatori podnevnog ispraćaja stare godine u Fužinama, proteklih su dana procjenjivali da bi se na velikom slavlju moglo okupiti između 6 i 8 tisuća ljudi. Iako su i sredinom dana, uz sunčano vrijeme, temperature u Gorskom kotaru bile ispod nule, njihova su se očekivanja ispunila.

Na šesnaesti ispraćaj godine na izmaku u Fužine su od jutarnjih sati pristizale kolone automobila domaćih i inozemnih registracija, dolazilo se organizirano vlakom i autobusima, pa se i ove godine, kaže direktor općinskog turističkog ureda Marinko Jakovljević, posebno brinulo o gastronomskoj ponudi. "Pripremili smo 5 tisuća litara vina, te ono naše tradicionalno goransko za staru Godinu, a to je oko 4 tisuće posebno pripremljenih kobasica od 15 dekagrama", ističe Jakovljević. Za razliku od prethodnih, ove godine vrhunac podnevnog slavlja nisu obilježile rakete vatrometa, već baloni - u zrak je pušteno između tisuću i dvije tisuće balona. Posjetitelji su balone mogli kupiti po cijeni od deset kuna, a pola skupljenog iznosa bit će donirano u humanitarne svrhe i darovano bolesnoj djeci, kaže Jakovljević.

Dobro silvestarsko raspoloženje nije umanjila ni hladnoća - jedan od gostiju iz Ljubljane kaže da u Fužine dolazi već treći put zbog lijepog vremena i fešte te dobrih stvari koje se na njoj događaju. Dobra zabava i želja da se sa silvestarskim slavljem započne malo ranije, na dolazak u Fužine potaknula je jednog posjetitelja iz Rijeke, a na prvi dolazak u ovo mjesto ove godine odlučilo se i jedno veselo društvo iz Svete Nedjelje kod Samobora i dojmovi su vrlo pozitivni. Podnevnim hicem iz topa ovogodišnje je slavlje upotpunila i jedna povijesna postrojba, Gradska straža iz Bakra.

Stara godina je ispraćena i u Kastvu. "Zadnje polne va Kastve na 365 metara" naziv je glazbenog programa kojim se grad Kastav oprostio od 2015. godine. U starom povijesnome gradu iznad Opatije upućen je pozdrav i Novoj godini, a cijela je manifestacija ove godine imala humanitarni karakter. Skupljala su se sredstva za udrugu "Dira" koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju. "Humanitarno je uvijek dobro, nekako lijepo i plemenito, a to je ideja cijelog ovog projekta, događanja i akcija za udrugu Dira", kaže Andy Cech, idejni začetnik projekta. Uz prekrasno sunčano vrijeme, dobru glazbu i slastice, u Kastvu je svatko našao nešto za sebe – mnogobrojni posjetitelji bili su zadovoljni, iako je u Kastvu bila velika gužva.

Poslušajte kako je bilo u Fužinama i Kastvu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.