Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fužine podnevnom feštom ispratile 2017. - oboren prošlogodišnji rekord!

31.12.2017.

14:08

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Goranska Općina Fužine i ove je godine potvrdila status organizatora najmasovnijega podnevnog ispraćaja Stare godine u Hrvatskoj. Na velikom je slavlju odaziv sudionika višestruko nadmašio broj stanovnika fužinarskog područja.

Kako je fešta održana 18. put, domaćini u šali ističu kako su time i formalno potvrdili punoljetnost te organizacijsku zrelost u pripremi iznimno dobro posjećene turističke manifestacije. Do podneva je u Fužin stiglo više od 12 tisuća ljudi, čime je srušen prošlogodišnji rekord u broju posjetitelja.

Direktor turističkoga ureda Marinko Jakovljević govori da je posebno organiziranim izletničkim vlakom iz Rijeke stiglo gotovo tisuću ljudi. "Nama je u turističkom uredu bilo prijavljeno i dvadesetak organiziranih, agencijskih dolazaka autobusima, no uočili smo da je tih autobusa bilo puno više", ističe Jakovljević.

Ugostiteljska ponuda stoga je dopunjena - nudilo se tri do četiri tisuće kobasica u pecivu te četiri, pet tisuća litara kuhanoga vina. Zbog silvestarske fešte u Fužinama i okolici tražio se krevet više. Općinski načelnik David Bregovac kaže da su svi smještajni kapaciteti popunjeni. "Pribroje li se tome i vikendaši, trenutno ovdje boravi dvostruko više ljudi od ukupnoga broja stanovnika Općine Fužine, pa ovaj novogodišnji doček ocijenjujemo fenomenalnim."

Za osebujni ispraćaj stare godine odavno se zna i izvan Hrvatske. Nekima radi osebujnoga silvestarskog slavlja u Fužine nije bilo teško doći ni iz Austrije, a jedan od njih ističe da Austrijanci imaju sličnih fešti, no dodaje da je fužinski ispraćaj ipak nešto posebno.

Osim zabave i značaja za turističku ponudu Gorskoga kotara, ovogodišnja je fešta u Fužinama imala i humanitarno obilježje. Dio prihoda od prodaje balona koji su na vrhuncu fešte, u podne, pušteni u zrak bit će ddoniran Skloništu za napuštene životinje u Lič. Poslušajte kako je bilo na fužinskom podnevnom ispraćaju stare i dočeku nove godine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.