Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fužinski polumaraton Tri jezera: jedinstvena utrka privlači natjecatelje

17.06.2017.

12:53

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slovenac Rok Puhar i domaća natjecateljica Barbara Belušić pobjednici su 10. jubilarnog polumaratona Tri jezera u Fužinama. Osim polumaratonske, održane su i građanska te dječja utrka. Nakon desetljeća postojanja ovaj događaj stekao je status ugledne sportske, ali i turističke manifestacije.

Utemeljelitelj polumaratona u Fužinama i dugogodišnji predsjednik atletskog kluba Kvarner iz Rijeke Matija Glad nažalost nije dočekao jubilarno izdanje događanja koje je osmislio. Nedavno preminuli vizionar u nasljeđe je ostavio izniman projekt, potvrđuje aktualna klupska direktorica Iva Florijančić. "Ove godine na maratonu bilježimo rekordan broj sudionika, više od 550 prijavljenih."

Dodaje da je zanimanje sve veće, pa su tako na polumaraton i ostale utrke došli i poznati trkači iz inozemstva, primjerice Iraka i Irana. "Imamo tradicionalno velik broj Mađara, a dolaze i Slovenci. Stigao je Rok Puhar, a tu je i olimpijka Marija Vrajić tako da doista ima zvučnih imena", govori Florijančić.

Bajer, Lepenica i Potkoš tri su jezera na području Općine Fužine povezana trasom staze polumaratona. Po tome je ova utrka slična maratonskoj na Plitvičkim jezerima, no ipak se radi o jedinstvenom događanju. Staza objedinjuje područje tri jezera i goranski kraj, njezina je trasa prilično zahtjevna.

"Možemo reći da je lakša od one na Plitvičkim jezerima, ali ipak je možemo ocijeniti teškom. Bez obzira što se utrka održava ljeti, nije vruće, pa je natjecateljima lakše trčati. Očito da ljudi vole ovu stazu i da joj se mnogi vraćaju svake godine", kaže Iva Florijančić. Uz one koji se vraćaju, dolaze i novi, pa su u terminu održavanja polumaratona smještajni kapaciteti Općine Fužine redovito popunjeni. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.