Hrvatski radio

Radio Rijeka

GAM-ovci Banović i Sinčić uspješni na znanstvenim olimpijadama

14.09.2016.

15:59

Autor: Robert Ferlin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska bi bila najrazvijenija zemlja u Europi kad bi svi računali kao njih dvojica, rekao je župan Zlatko Komadina gimnazijalcima Luki Banoviću i Ivanu Sinčiću koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili brojna odličja.

Dvojicu učenika Gimnazije Andrija Mohorovičić primili su danas župan i suradnici, a povod su bili izvrsni rezultati Luke Banovića i Ivana Sinčića na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji te na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Pekingu. Medalje su osvajali i u ekipi i pojedinačno, a na prijemu su za svoj uspjeh zahvalili i mentorima: profesorici matematike Kseniji Bakarčić te profesoru geografije Hrvoju Grofelniku

Na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja se održavala od 22. do 28. kolovoza u Austriji hrvatski srednjoškolci su osvojili zlatnu medalju i ostvarili najbolji plasman na ekipnom natjecanju. Pojedinačno su osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje. Luka i Ivan pojedinačno su osvojili i dvije brončane medalje.

Luka je ostvario prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, prvu nagradu i brončanu medalju na Europskom matematičkom kupu, drugo mjesto na državnom natjecanju iz geografije te broncu na 13. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Pekingu. Na olimpijadi je sudjelovalo čak 180 učenika iz 45 zemalja sa svih kontinenata. 

Ivan je bio drugi na državnom natjecanju iz matematike te je osvojio prvu nagradu na Europskom matematičkom kupu, a zajedno s Lukom i kolegama bio je treći na Festivalu matematike u Puli. 

S Lukom i Ivanom te ravnateljem Gimnazije Andrija Mohorovičić Henrijem Ponteom razgovarao je Robert Ferlin, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.