Hrvatski radio

Radio Rijeka

GAM-ovci napravili robota i sad skupljaju novac za natjecanje u SAD-u

24.02.2018.

11:20

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Foto: - / -

Sedmeročlani tim učenika riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića proteklih mjeseci je izradio robota prema propozicijama međunarodnog natjecanja FIRST Robotics Competition. Na tom natjecanju bit će prvi hrvatski predstavnici ako skupe još stotinjak tisuća kuna za putovanje.

Robot ne može sam u turizam, iako je Primorsko-goranska županija platila registraciju za natjecanje koje se odvija u Sjedinjenim Američkim Državama od 1992. godine. Godišnje u njemu sudjeluje 400 tisuća mladih ljudi.

GAM-ov tim za FIRST: inicijator Borna Massari; mehaničari: Lucija Žužić i Luka Greblo; softveraši: Elizaveta Chernova, Andrej Čizmarević i Ian Golob; CAD modeliranje: Darijan Jelušić; mentori: Patricija Nikolaus i Goran Boneta.

FIRST iz naziva ne znači prvi već For Inspiration and Recognition of Science and Technology / Za inspiraciju i prepoznavanje znanosti i tehnologije. Postao je neprofitna organizacija koja potiče mlade ljude da upisuju fakultete iz STEM područja, motivira ih da postaju vođe timova i inovatori, a natjecanje robota jedno je od četiri natjecanja koja organiziraju.

FIRST svake godine daje zadatak koji robot mora obaviti. Među ostalim, zadano je da mora biti programiran prvih 15 sekundi sam obavljati zadatak. Za GAM-ove robotičare, u dobi od 14 do 18 godina, ovo je bio potpuni inženjerski projekt. Proteklih mjeseci sami su konstruirali i izradili dijelove, sastavili robota, a onda i programirali njegovo kretanje.

Već su zahvalni INA-i i anonimnom donatoru, a koristit će im svaka kuna dobre volje da pokriju detaljno razrađen troškovnik od stotinjak tisuća kuna koje treba skupiti u idućih mjesec dana.

O pripremama i robotici, s mentoricom Patricijom Nikolaus te učenikom Bornom Massarijem, razgovarao je Borna Šmer u emisiji "Kaf'e": 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.