Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gdje se život na Zemlji normalno nastavlja za vrijeme pandemije?

12.04.2020.

12:26

Autor: Hina

Divovska replika Zemlje u katedrali u Petersboroughu u Velikoj Britaniji (Foto: Joe Giddens / Press Association /Pixsell)

Divovska replika Zemlje u katedrali u Petersboroughu u Velikoj Britaniji (Foto: Joe Giddens / Press Association /Pixsell)

Foto: - / -

Na Južnome polu, u svemiru, na dnu oceana - dok je pola svijeta u karanteni zbog koronavirusa, samo je nekoliko mjesta na svijetu (ili oko njega) gdje se život nastavlja kao da pandemije nema, piše njemačka novinska agencija DPA.

Međunarodna svemirska postaja (ISS)

Dobrih 400 kilometara dijeli ISS i površinu Zemlje - dovoljno daleko da se izbjegne koronavirus koji je sada zahvatio većinu svijeta. Ali čak su i astronauti morali poduzeti mjere opreza. U četvrtak su se trojica astronauta uputila sa Zemlje na svemirsku postaju, a prije lansiranja držali su ih u strogoj izolaciji kako ne bi donijeli virus sa sobom.

Antartika

Znanstvenici njemačke istraživačke postaje Neumayer III na Antarktici ne trebaju se brinuti zbog zaraze koronavirusom. Devetero znanstvenika ondje trenutačno provodi zimu, a ostat će odsječeni od svijeta do kraja listopada, kada će ih zamijeniti novi članovi.

Nuklearne podmornice

Države ne vole otkrivati gdje i kada svoje nuklearne podmornice puštaju u more. Ali kolikogod da ih ima, vremenski su ograničene zalihama koje mogu prevoziti. A kako su posade tijekom misija često iz psiholoških razloga pošteđene slušanja loših vijesti, moguće je da neki još nisu ni čuli za koronavirus.

Privatne jahte

Vijesti o pandemiji navodno su neke superbogataše ponukale da se ukrcaju na svoje superjahte. Plan je jednostavan: napunite zalihama luksuzno plovilo i vežete ga u nekoj slikovitoj uvali, po mogućnosti na otoku u privatnom vlasništvu. Jedini je problem pričekati dva tjedna kako bi se vidjelo je li posada bez virusa.

Big Brother 

Svatko tko je bio izoliran prije pandemije, na sigurnom je - barem u teoriji. Primjerice, takve su "sreće" sudionici njemačkog Big Brothera, koji su tijekom emitiranja ove sezone na TV postaji Sat.1 obaviješteni da se vani širi smrtonosni virus.

No ni oni nisu sigurni: postoji mnogo načina na koje bi koronavirus mogao ući u kuću iz vanjskog svijeta, s obzirom na veliku producentsku ekipu. Ali, barem u Njemačkoj, show se nastavlja.

U Kanadi, ranije ovog mjeseca, domaćini kanadskoga Big Brothera bili su prisiljeni napustiti snimanje i emisija je ugašena nakon što je vlada naredila zatvaranje svih tvrtki čiji rad nije nužan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.