Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gimnazijalci dijelili sendviče u zamjenu za potrepštine za beskućnike

16.05.2017.

11:57

Autor: Iva Pavletić Crnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vremenima kada se u najbogatijim zemljama hrana baca u velikim količinama, a u svijetu više od 800 milijuna ljudi gladuje, učenici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića odlučili su potaknuti solidarnost i aktivizam građana i promovirati lokalnu i zdravu hranu.

Oni su danas na Korzu organizirali javnu akciju za pomoć korisnicima Prihvatilišta za beskućnike "Ruže svetog Franje" u Rijeci. U zamjenu za prehrambeni ili higijenski proizvod za beskućnike, građani su dobivali zdravi sendvič s namirnicama lokalnih proizvođača hrane i malih OPG-ova. 

Namirnice za sendviče osvojili su kao nagradu za sudjelovanje u videonatječaju Udruge Žmergo "Tanjur pun dobrote". Riječ je o natječaju u sklopu europskog projekta za osnovne i srednje škole 12 europskih i dvije afričke zemlje "EAThink 2015 - jedi lokalno, misli globalno". 

Projektom se kod europskih učenika, učitelja i nastavnika želi podići kritičko razmišljanje i aktivno uključivanje u izazove globalnog razvoja, kroz usredotočenost na održive prehrambene sustave i mala poljoprivredna gospodarstva. Učenici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića svojim su kratkim videom, na temu odgovornog ponašanja s hranom, osvojili treće mjesto, a svoju su nagradu odlučili iskoristiti kako bi pomogli riječkim beskućnicima. 

Akcija se nastavlja i u poslijepodnevnim satima, u školskim prostorijama, u sklopu Dana otvorenih vrata. Akciju najavljuju učenica trećeg razreda Antonija Kalac i knjižničarka Leonila Marač – poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.