Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gimnazije skoro popunjene, mjesta ima u strukovnim i umjetničkim školama

26.07.2015.

12:26

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkim gimnazijama nema slobodnih mjesta za učenike koji će se upisivati u srednje škole u jesenskome roku. Slično je i u ostalim većim gradovima u Hrvatskoj. Najviše slobodnih mjesta ostalo je u strukovnim te u glazbenim i umjetničkim školama.

Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, putem kojega se učenici osmog razreda elektroničkim putem prijavljuju za upis, objavio je popis slobodnih mjesta u jesenskome upisnom roku. Većina slobodnih mjesta u javnim srednjim školama ostala u strukovnim školama te u glazbenim i umjetničkim programima, a vrlo malo u gimnazijama.

Prijava obrazovnih programa za jesenski rok počinje 24. kolovoza, konačne ljestvice poretka objavit će se 3. rujna, a dostava upisnica u srednje škole je 4. rujna. Za upis na preostala slobodna mjesta u jesenskom roku mogu se kandidirati samo oni učenici koji se nisu upisali u srednju školu u ljetnom upisnom roku. U Nacionalnom informacijskom sustavu upisa upozoravaju učenike da zbog kratkoće jesenskog roka paze na poštivanje termina navedenih na mrežnoj stranici upisi.hr.

Prema tablici Nacionalnoga informacijskog sustava upisa, slobodnih je mjesta ostalo u gotovo svim privatnim gimnazijama i školama koje za svoje programe u većim gradovima još imaju nepopunjenih mjesta. Javne gimnazije uglavnom su popunjene, osim onih u manjim gradovima (Hrvatska Kostajnica, Novi Marof, Beli Manastir, Slatina) ili u školama na otocima.

U srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj za jesenski je rok ostalo ukupno 4.359 slobodnih mjesta, većinom u industrijsko-obrtničkim ili umjetničkim programima. U Rijeci slobodnih mjesta ima u privatnoj gimnaziji u Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića, ali i u većini strukovnih škola.

Detaljnu listu svih škola po gradovima i županijama s popisom slobodnih mjesta učenici mogu naći na mrežnoj stranici upisi.hr. Na istoj stranici nalaze se i upustva za kandidate s teškoćama u razvoju koji žele iskoristiti mogućnost izravnoga upisa u jesenskom upisnom roku u obrazovne programe u kojima je ostalo slobodnih mjesta. Za njih upisne prijave počinju ranije nego za redovite kandidate, već od 17. kolovoza.

Prema najavama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u školskoj godini 2015./2016. u programe redovitoga obrazovanja planira se upisati ukupno 51.014 učenika, raspoređenih u 2.226 razredna odjela. Upisat će se oko 12 tisuća gimnazijalaca, a nešto manje od 20 tisuća učenika ima priliku upisa u strukovne škole u trajanju od četiri godine.

U programima koji traju tri godine ima mjesta za više od osam i pol tisuća učenika, a u petogodišnje srednje škole za medicinske sestre i tehničare moći će se upisati 904 učenika. U obrtnička zanimanja može se upisati skoro pet tisuća, a za ostale obrazovne programe osigurano je skoro dvije i pol tisuće mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.