Hrvatski radio

Radio Rijeka

Giuseppe Garibaldi: grdosija koju je potopilo malo plovilo

10.11.2021.

14:53

Autor: Albert Petrović

Foto: Danijel Frka

Foto: Danijel Frka

Foto: - / -

Danas uz Danijela Frku ronimo na krajnjem jugu. Ronimo kraj Cavtata gdje je u srpnju 1915.potopljen talijanski krstaš Giuseppe Garibaldi. Izgrađen u Italiji na prelasku stoljeća taj stometarski parobrod bio je jedan od devet takvih u klasi. Čak šest ih je prodano argentinskoj ratnoj mornarici.

Tog kobnog dana bio je dio eskadre koja je, po objavi rata Austrougarskoj, doplovila blizu Cavtata kako bi s mora bombardirala željezničku prugu kojom se neprijatelj služio. Nisu međutim primijetili austrougarsku podmornicu koja je isplovila iz Boke i prišla im s leđa, s morske strane i to ploveći po površini, te ih torpedirala.

Brod je potonuo u samo tri minute, a od šeststotinjak ljudi poginulo ih je 53.

Garibaldi leži na 122 metra dubine pa je stoga dostupan samo tehničkim roniocima. U organizaciji Ministarstva kulture 2009. je obavljeno nekoliko zarona i to uz pomoć ronilice koja je unajmljena od njemačkog ronilačkog kluba koji ju je konstruirao. Zanimljivo je da ronilica može primiti dva člana posade.

Katastrofa Garibaldija pogodila je Talijane toliko da do kraja rata nisu isplovili s velikim brodom, a ujedno je naznačila i prekretnicu u pomorskom ratovanju pokazavši kako jednu takvu grdosiju mogu potopiti mala plovila poput podmornice ili torpednog čamca.

Valovi na valovima: Giuseppe Garibaldi, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.