Hrvatski radio

Radio Rijeka

Glaukom - vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida

19.03.2017.

11:44

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se Tjedan glaukoma. To je bolest koju izaziva povišeni očni tlak, a može oštetiti vidni živac i uzrokovati sljepoću. Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu: oko 4,5 milijuna ljudi slijepo je zbog posljedica ove bolesti.

Glaukom je bolest vidnog živca, ali ako se otkrije na vrijeme može se liječiti: kapima, laserom ili operacijom. Liječenjem se može spriječiti gubitak vida, a to je i cilj obilježavanja Tjedna glaukoma - upozoriti na redovite preventivne preglede kod oftamologa, posebice nakon 40. godine života.

Glaukom ne boli, nema nikakvih znakova, najčešće se otkriva slučajno, mjerenjem očnog tlaka, pa se kod više od 50 posto bolesnika otkrije u poodmaklom stadiju.

Glaukom je opasan jer ne boli i sporo napreduje, a svaki drugi bolesnik ni ne zna da ima povišeni očni tlak.

Zato su vrlo važni redoviti pregledi, zbog pravovremene dijagnoze, kaže specijalistica za očne bolesti u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije u Rijeci Inge Bošković Dragičević. Tvrdi da dijagnoza glukoma nije smrtna presuda za vaš vid jer, ako ga dovoljno rano dijagnosticiramo, moći ćemo ga jako dobro kontrolirati do kraja vašeg života i vaš vid, zbog toga, ne mora patiti.

Oko je stalno pod tlakom, a kad je on povišen, dovodi do oštećenja vidnog živca, propadanja vidnog polja i gubitka vida. U Centru za prevenciju i dijagnostiku kroničnih masovnih bolesti Doma zdravlja nabavljen je novi medicinski uređaj, nekontaktni tonometar, koji mjeri očni tlak bez dodira oka, a nisu potrebne ni anestetske očne kapi, doznajemo od doktorice Bošković Dragičević. Znači, za pregled nije potrebna anestezija, neće vam prenijeti nikakvu infekciju, čak ni šminku neće pokvariti, ističe. 

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije se u obilježavanje Tjedna glaukoma uključio poklon kuponima za mjerenje očnog tlaka koji se mogu iskoristiti do kraja ovog mjeseca. Naime, pacijenti koji su došli na pregled dobili su kupon da ga daruju nekom drugom i tako potaknu na oftamološki pregled. Podijeljeno je stotinjak kupona koje treba iskoristiti do kraja ožujka, a zašto to morate učiniti, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.