Hrvatski radio

Radio Rijeka

Glažar: Čišćenje mora je u tijeku, nema zagađenja van Bakarskog zaljeva

23.03.2021.

10:10

Autor: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Inin terminal u Bakru (Foto: Pixsell)

Inin terminal u Bakru (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Bakarskom zaljevu je u tijeku sanacija onečišćenja mora od ulja isteklog iz Inine rafinerije u remontu. Riječki lučki kapetan Darko Glažar jutros je potvrdio da zagađenje nije izašlo iz akvatorija Bakarskog zaljeva.

Incident se dogodio još u subotu, kada je iz napuklog tanka iscurio dio sadržaja. Iz Ine su naveli kako se na Ininom terminalu u Bakru odmah pristupilo ispumpavanju preostalog sadržaja iz propuštajućeg tanka, no dio smjese dospjeo je u more, a potom i do obalnog poteza od Bakarca do Careva.

Sanacija nastalog onečišćenja u Bakarskom zaljevu u kojem je posebno pogođena obala od Bakarca i uvala Sansovo i Carovo još traje. Tijekom vikenda je jaka bura otežavala posao, a jučer je u popodnevnim satima uokolo Ininog terminala postavljena i visoka zaštitna brana.

Riječki lučki kapetan Darko Glažar je na osnovu izvida s broda "Vid" Lučke kapetanije potvrdio da onečišćenje nije izašlo iz zaljeva, te je rekao da će se dio obale u Bakarcu čistiti ekološkim disperzivnim sredstvima. Tijekom dana najavljen je novi izvid inspekcijskih službi kao i specijaliziranih službi zaduženih za čišćenje mora. Poslušajte izjavu:

Darko Glažar o onečišćenju mora, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.