Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gljivarska edukacija: sve što je potrebno znati o branju i čuvanju gljiva

09.10.2018.

15:24

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HR Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HR Radio Rijeka

Foto: - / -

Kako je ova jesen rodnija od niza proteklih, gljivari imaju dodatni motiv za održavanje svojih edukativnih druženja, a na edukaciji koja je protekli vikend održana u Delnicama mnogo se korisnih informacija moglo saznati od iskusnih determinatora Marijana Plešea i Ervina Raguzina.

Želite li se aktivnije baviti branjem gljiva, manje se oslanjajte na ono što vidite na fotografijama u gljivarskim priručnicima, a češće odlazite na gljivarska druženja i edukacije. Gljive su, upozoravaju iskusni determinatori, jedna od najvarijabilnijih vrsta bilja te znaju biti vrlo promjenjive boje, oblika i mirisa, pa priručnici nisu uvijek pouzdana pomoć.

Onima koji su tijekom rodne jeseni prikupili veće količine gljiva i razmišljaju o pripremi zimnice savjet – gljive je najbolje konzervirati sušenjem, jer tako najmanje gube ona svojstva zbog kojih ih koristimo u prehrani, a ujedno i najdulje traju.

Koliko god nam se u raznim kuharicama nudilo raznih jela od gljiva, toliko su one za iskusne znalce, zbog njihovih aromatskih svojstava, ipak najukusnije koristimo li ih kao prilog drugim namirnicama. Sladokuscima je ova rodna jesen ponudila iznimnu količinu gljiva, a gljivarskim znalcima, kakav je Riječanin Ervin Raguzin, velik broj različitih vrsta.

Tako se u Raguzinovoj fotografskoj zbirci ove sezone našla i jedna od tridesetak iznimno rijetkih te zaštićenih europskih gljiva, čiji pronalazak dosad nije službeno zabilježen u Hrvatskoj. Oduševljen otkrićem iskusni joj je determinator, osim latinskog, nadjenuo i svoj naziv - Favrejeva sraštenica. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.