Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Globalno selo" u Fužinama: dobra hrana kao poveznica s drugim kulturama

24.10.2018.

13:20

Autor: Nenad Lučić

Talijani su majstori za pripremu pizze (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Talijani su majstori za pripremu pizze (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Gastronomsko druženje "Globalno selo" bilo je središnji događaj desetodnevnog projekta "Respect" na kojem je, tijekom svog boravka u Fužinama u Gorskome kotaru, četrdesetak mladih iz sedam europskih zemalja učilo o međukulturalnoj suradnji.

Tijekom jednog od svojih lanjskih projekata okupljanja mladih iz različitih država, u Udruzi "Ocean znanja" došli su do zanimljive spoznaje. Naime tada se, kako ističe koordinatorica projekta "Respect" Zrinka Suk, ispostavilo da ljudi dobro reagiraju na većinu aspekata razumijevanja kultura drugih naroda, no da to često nije slučaj kad se radi o gastronomiji.

Naime, skloni smo, poput drugih, misliti da se upravo u našoj zemlji jede najbolje. Drugim riječima, ispostavilo se da je hrana bitno obilježje svake kulture, a gastronomija područje kroz koje se može poticati razumijevanje različitosti.

Govoreći o nekim planetarno poznatim jelima, ipak treba krenuti od činjenice da mnoga imaju svoje prepoznatljivo podrijetlo. I zato je na događaju "Globalno selo" Talijanima prepuštena priprema pizze, Španjolcima tortille, Grcima njihova poznatog umaka tzatziki, dok su Nijemci nudili svoj apfel strudel, odnosno štrudlu od jabuka. 

Vrlo je zanimljivo bilo i upoznavanje poljske i rumunjske gastronomije, a hrvatskim su dijelom trpeze dominirale zagorske štrukle. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.